Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

16 червня набрала чинності постанова Кабміну щодо розширення механізму гарантування речових прав на майбутню нерухомість

Реклама

16 червня набрала чинності урядова постанова від 13 червня 2023 року № 596 «Деякі питання виконання вимог Закону України "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Документом затверджено Порядок поширення дії Закону України "Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому" на об'єкти будівництва та їх складові частини, які після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта стануть самостійними об'єктами нерухомого майна (квартира, гаражний бокс, інше житлове або нежитлове приміщення, машино-місце тощо), право на виконання будівельних робіт щодо яких набуто до набрання чинності зазначеним Законом.

Мінінфраструктури пояснило, що забудовники зможуть зареєструвати речові права на майбутню нерухомість, дозвіл на будівництво якої було видано до 10 жовтня 2022 року. Саме тоді набрав чинності Закон «Про гарантування речових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Ця вимога вже є обов'язковою для всіх будівельних об'єктів, які отримали дозволи на будівництво після 10 жовтня 2022 року, коли запрацював Закон.

«Завдяки цьому рішенню ми запобігаємо подвійному продажу недобросовісним забудовником однієї і тієї ж квартири різним покупцям. Така схема була можлива саме тому, що забудовник не реєстрував речові права на майбутню нерухомість і покупці не могли перевірити, кому ж саме належить їх майбутнє житло.

Також забудовник повинен оприлюднити на своєму сайті інформацію про себе, об'єкт будівництва та джерела фінансування забудови. Таким чином громадяни зможуть перевірити, чи забудовник оформив речові права на майбутню нерухомість, яку він намагається продати. Окрім цього, отримати інформацію про майбутнє житло можна буде з допомогою нотаріуса», - зазначила Наталія Козловська, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Громадяни зможуть ще до здачі об'єкта в експлуатацію зареєструвати свої речові права на житло шляхом безпосередньої купівлі нерухомості у замовника та перереєстрації речових прав.

Наразі громадяни вимушені переважно укладати із забудовниками попередній договір купівлі-продажу нерухомості або угоду про наміри, згідно з якими покупець нерухомості погоджується придбати майно, а продавець - продати житло саме цій особі.

Однак на основі таких угод не виникає право власності на житло. Вони лиш слугують своєрідною підготовкою до укладання основної угоди з купівлі-продажу нерухомості. Вона укладається уже після здачі об'єкта в експлуатацію.

Іншою перевагою механізму гарантування речових прав є те, що після реєстрації покупцем речових прав на майбутню квартиру забудовник не зможе, без погодження з власником, змінювати технічні характеристики квартири.

Технічна можливість подання заяви на реєстрацію майнових прав через ЄДЕССБ буде реалізована найближчим часом.

Перевірити дату отримання дозволу на будівництво можна в Реєстрі будівельної діяльності на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва у розділі «Декларативні та дозвільні документи».

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції.

Читайте також:

Які об'єкти можливо будувати та які будівельні роботи виконувати без дозвільної документації

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини