Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Раді рекомендують прийняти в цілому законопроєкт щодо застосування правоохоронними органами безпілотників

Реклама

Члени Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності розглянули на позачерговому засіданні Комітету 7 червня 2023 року проєкт Закону № 8185 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню».

Законопроектом, зокрема, запропоновано:

  • розширити повноваження Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, Служби безпеки у частині застосування ними спеціальних засобів (пристроїв) для перехоплення сигналів дистанційного керування безпілотними суднами, пошкодження чи знищення таких суден та/або складових частин безпілотної авіаційної системи у разі порушення повітряного простору України під час охорони державного кордону, критично важливих об'єктів інфраструктури та важливих державних об'єктів, у спеціальних зонах з особливим режимом;

  • надати право Службі безпеки, Національній поліції використовувати повітряні судна, у тому числі безпілотні, транспортні засоби, що рухаються по поверхні води або під нею, у тому числі дистанційно керовані. При цьому безпілотні повітряні судна, що мають сертифікат типу або еквівалентний до нього документ, підлягають реєстрації в Державному реєстрі цивільних повітряних суден України у випадках, встановлених авіаційними правилами України;

  • заборонити здійснення польотів безпілотних повітряних суден над прикордонною смугою, за виключенням випадків, визначених Урядом, пунктами пропуску (пунктами контролю) через державний кордон та контрольними пунктами в'їзду - виїзду, об'єктами Державної прикордонної служби.

Для досягнення вказаної мети в законопроєкті запропоновано внести зміни до Повітряного кодексу та законів «Про державний кордон України», «Про Службу безпеки України», «Про особливості забезпечення громадського порядку та громадської безпеки у зв'язку з підготовкою та проведенням футбольних матчів», «Про Національну гвардію України», «Про Національну поліцію», «Про електронні комунікації».

Народні депутати рекомендують Верховній Раді за наслідками розгляду прийняти законопроєкт у другому читанні та в цілому як закон.

За повідомленням пресслужби Апарату Верховної Ради.

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Обшук під час війни: алгоритм дій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини