Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Право працівників на додаткову відпустку під час воєнного стану: Держпраці роз'яснила, що варто знати

Реклама

Фахівці Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці зазначили, що законодавчими актами, що визначають державні гарантії реалізації працівниками права на відпустки, є Закон № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі - Закон № 504) та Кодекс законів про працю.

Законом № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі - Закон № 2136) було внесено зміни до порядку надання та компенсації відпусток, розрахунку стажу для щорічних основних та додаткових відпусток, встановлено деякі обмеження, а також додано нові види відпусток.

Можливість оформлення протягом періоду воєнного стану щорічних додаткових, соціальних, навчальних та інших відпусток тривалістю та на умовах, визначених законодавством про відпустки, не обмежується Законом № 2136, звертають увагу фахівці Східного міжрегіонального управління Держпраці.

Згідно з ч. 2 ст. 12 Закону № 2136 у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Зверніть увагу: зазначена вище норма стосується виключно випадків, коли працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

Законом № 504 передбачені такі види додаткових відпусток (ст. 4 Закону № 504):

  • щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами праці (стаття 7);

  • щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці та її тривалість (стаття 8);

  • додаткові відпустки у зв'язку з навчанням, творча відпустка, відпустка для підготовки та участі в змаганнях, додаткова відпустка окремим категоріям громадян (учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни та іншим) (розділ ІІІ, статті 13 - 16-2).

Таким чином, під час воєнного стану працівник має право, окрім основної щорічної відпустки, оформити додаткову відпустку.

Як HR-фахівцю економити час? З системою LIGA360: HR-менеджер всі відповіді для роботи знайдуться в 2 кліки. Персональна стрічка новин, експертні відповіді та трудове законодавство на єдиній платформі. Деталі за посиланням.

LIGA360 допомагає бізнесам зростати. Тільки зараз замовте до 10 робочих місць LIGA360 за фіксованою ціною 10000 грн/міс. на пів року. Отримайте доступ до високоякісної бізнес-інформації та зручних інструментів роботи, які необхідні вашим менеджерам, юристам, бухгалтерам та HR. Замовте прямо зараз.

Читайте також:

Як бізнесу відшкодувати збитки від військової агресії рф. Поради адвокатів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини