Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які особливості притягнення до відповідальності за прояв неповаги до суду?

Реклама

Фахівці Бюро правової допомоги роз'яснили, що адмінвідповідальність за прояв неповаги до суду передбачена ст. 185-3 КУпАП.

До проявів неповаги належать, наприклад:

  • порушення порядку під час проведення судового засідання;

  • вчинення дій, які свідчать про очевидну зневагу до суду та встановлених у суді правил;

  • невиконання сторонами розпоряджень головуючого;

  • злісне ухилення від явки в суд осіб, без яких неможливий розгляд справи, тощо.

Якщо була допущена відповідна дія суд зобов'язаний ініціювати провадження у справі про адмінправопорушення.

Таке провадження має три стадії: порушення справи, її розгляд та виконання постанови.

Питання про притягнення учасника справи або іншої особи, присутньої в залі судового засідання, до відповідальності за прояв неповаги до суду суддя вирішує негайно, без складання протоколу про адміністративне правопорушення, після вчинення правопорушення (для чого в судовому засіданні із розгляду справи оголошується перерва) або після закінчення судового засідання.

З моменту оголошення судом перерви в судовому розгляді справи для розгляду питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду суддя керується положеннями статей 276-285 КУпАП.

Справу про адміністративне правопорушення розглядає суддя-доповідач зі складу суду, що розглядає справу, під час слухання якої вчинено таке правопорушення.

Копію постанови порушнику вручають одразу на місці вчинення правопорушення.

Сума штрафу, визначена судом за результатами розгляду справи про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 185-3 КУпАП, має бути сплачена порушником не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через п'ятнадцять днв з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення. У разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений частиною 1 статті 307 КУпАП, постанову про накладення штрафу надсилають для примусового виконання до органу ДВС за місцем проживання порушника, роботи або за місцем розташування його майна.

Бажаєш розпланувати час та мати під рукою розклад судових засідань? Спробуй календар засідань у LIGA360. Переглядай розклад засідань по всій Україні та налаштуй моніторинг.

Читайте також:

Огляд практики Верховного Суду щодо відшкодування шкоди внаслідок війни

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини