Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги

Реклама

В газеті "Голос України" від 5 травня опубліковано Закон №3022-IX про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги.

Закон набирає чинності через 90 днів з дня його опублікування, крім пункту щодо уповноваження Кабміну, який набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування

Мета документу - приведення термінології у відповідність із Конституцією України, забезпечення ефективної реалізації в умовах воєнного стану права на отримання безоплатної правничої допомоги широкого кола осіб через обов'язкову участь адвоката у справах, зокрема що стосуються прав дітей, осіб з інвалідністю, осіб, які постраждали від торгівлі людьми, осіб визнаних судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, шляхом спрощення механізму організації надання такої допомоги.

Зокрема, передбачено, що справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Також частини третю і четверту статті 300 ЦПК викладено в такій редакції: "3. Скасування рішення суду про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, цивільна дієздатність якої обмежена, здійснюється за рішенням суду за заявою такої фізичної особи, її піклувальника, членів сім'ї, органу опіки та піклування або її адвоката. 4. Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка визнана недієздатною, у разі видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім'ї, органу опіки та піклування, такої особи, визнаної недієздатною, або її адвоката".

Ветерани війни та члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України отримують безоплатну правничу допомогу щодо питань, пов'язаних з їх соціальним захистом, а також звільняються від судових витрат, пов'язаних з розглядом таких питань.

Витрачаєш багато часу на аналіз законодавства? Спробуй найзручніші інструменти legal research в LIGA360. Миттєвий пошук серед мільйонів документів. Для кожного НПА - пов'язана аналітика, законодавство та судові справи. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Відшкодування витрат на правничу допомогу: правові позиції Великої Палати Верховного Суду, які скасували попередню судову практику

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини