Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент працює над посиленням захисту прав працівників

Реклама

3 травня Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу урядовий проєкт № 7629 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в сфері колективно-договірної діяльності».

Зазначений законопроєкт запроваджує адміністративну відповідальність за порушення під час укладання та виконання колективних угод і договорів.

«Цей законопроєкт є частиною зобов'язань України у сфері європейської інтеграції, він сприятиме посиленню захисту прав як працівників, так і роботодавців та їхніх представників», - пояснив народний депутат від фракції «Слуга Народу», голова Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас.

Також Сергій Іонушас зазначив, що Верховна Рада раніше прийняла Закон (проект № 7628), яким врегульовано порядок укладання та виконання колективних угод і договорів, а тому цей законопроект покликаний забезпечити невідворотність покарання за порушення правовідносин у сферах колективно-договірної діяльності.

Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді, повідомив: законопроєктом передбачається підвищення розмірів штрафів за:

  • ухилення від участі в колективних переговорах (ст. 41-1 КУпАП) - від десяти до п'ятдесяти нмдг (170 - 850 грн) (чинна норма - від трьох до десяти (51 - 170 грн));

  • ненадання інформації, необхідної для ведення переговорів і здійснення контролю за виконанням угод, договорів (ст. 41-3 КУпАП) - від п'яти до десяти нмдг (85 - 170 грн) (чинна норма - від одного до п'яти (17 - 85 грн));

  • накладення штрафу за ненадання працівнику особами, які представляють роботодавця, інформації про укладення колективного договору, внесення до нього змін і доповнень - від п'яти до десяти нмдг (85 - 170 грн).

Водночас пропонується не накладати штраф на осіб, які представляють роботодавців, у яких кількість працівників не перевищує 25 осіб, і профспілки, коли вони представляють інтереси працівників таких роботодавців, за ухилення від участі в колективних переговорах, ненадання інформації для ведення переговорів і здійснення контролю за виконанням угод і договорів.

Де читати професійну аналітику про управління персоналом? В робочому просторі LIGA360: HR-Менеджер. Налаштуйте персональну стрічку новин з обраних джерел, отримуйте доступ до аналітики з кадрового обліку, читайте коментарі експертів. Оберіть своє рішення LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Закон про колективні угоди та договори офіційно опубліковано

Рада попередньо підтримала зміни до Кодексу законів про працю щодо правонаступництва у трудових відносинах

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини