Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд визнав неправомірними постанови держвиконавця про тимчасове обмеження боржника у правах та арешт його коштів

Реклама

Полонський районний суд визнав неправомірними постанови, які виніс державний виконавець боржникові за аліментами: про тимчасове обмеження його у праві керування транспортними засобами, користування зброєю, виїзду за межі України та арешт коштів. Постанови щодо виїзду за кордон та арешт рахунків суд скасував (дві інші раніше скасував держвиконавець).

З проханням визнати неправомірними дії та рішення головного державного виконавця Полонського відділу ДВС щодо встановлення тимчасового обмеження у цих правах, а також щодо розрахунку заборгованості зі сплати аліментів у розмірі 62787 грн, та зобов'язати його усунути порушення, до суду звернувся житель Шепетівського району.

Заявник розповів, що у фактичних шлюбних стосунках у нього народилася донька, яку він утримував та якій продовжував матеріально допомагати після розриву стосунків з її матір'ю. Минулого року йому стало відомо, що за рішенням суду з нього стягнуто аліменти на дитину в розмірі 1200 гривень щомісячно, починаючи з 2018 року й до досягнення нею повноліття. У липні 2022 року мати пред'явила виконавчий лист до примусового виконання.

У відділі ДВС йому нарахували 62787 гривень заборгованості за аліментами з 2018 року, а не з дня пред'явлення виконавчого листа до виконання, що, на його думку, незаконно. Окрім того, поліцейські у нього вилучили посвідчення водія, пояснивши постановою ДВС. Згодом він дізнався й про інші постанови про тимчасове обмеження прав і арешт рахунку.

У судовому засіданні державний виконавець пояснив, що суму заборгованості він вирахував з тієї дати, яка зазначена у виконавчому документі та рішенні суду. Оскільки сукупний розмір перевищував суму відповідних платежів понад чотири місяці, тому він правомірно виніс оскаржувані постанови.

Додав, що у зв'язку з призовом боржника на військову службу він скасував дві постанови щодо нього - про тимчасове обмеження у правах керування ТЗ і користування зброєю.

Місцевий суд зауважив, що питання розміру заборгованості зі сплати аліментів, який вирахував держвиконавець, вже було предметом судового розгляду за позовом боржника й постановою Хмельницького апеляційного суду йому відмовлено у задоволенні позову. Зокрема, з підстави відсутності доказів, які б підтверджували, що чоловік матеріально допомагав дочці у розмірі, визначеному рішенням суду.

«Таким чином, вимога скарги про визнання неправомірними дій та рішень державного виконавця щодо розрахунку заборгованості зі сплати аліментів станом на 30.01.2023 року в розмірі 62787,10 грн є неправомірною, а тому до задоволення не підлягає», - констатував суд.

Водночас суд вказав, що підставою для застосування державним виконавцем до боржника тимчасових обмежень прав є наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, починаючи з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання.

За матеріалами справи, 21 липня 2022 року стягувачка аліментів пред'явила виконавчий лист до примусового виконання у Полонській відділ ДВС, де держвиконавець розрахував суму заборгованості за аліментами.

«Також державний виконавець 26.07.2022 року виніс оскаржувані постанови щодо обмежень боржника, котрі слід визнати неправомірними в силу порушення державним виконавцем вище наведених положень ст. 71 Закону та п. 6 розділу ХVI Інструкції, оскільки на день їх винесення минуло лише 5 днів з дня пред'явлення виконавчого документа до примусового виконання, а сукупний розмір заборгованості зі сплати аліментів, з цього часу не перевищував суму відповідних платежів за чотири місяці», - зауважив суд.

Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене до апеляційного суду.

За повідомленням порталу «Судова влада України»

Майбутнє юридичного ринку вже тут! Спробуйте перше рішення для українських юристів LIGA360, яке поєднало весь обсяг судової практики та законодавства - та аналізує їх за технологіями великих даних. Ухвалюйте максимально інформовані правові рішення з LIGA360.

Читайте також:

Огляд сімейних спорів під час воєнного стану

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини