Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ визнав неконституційними деякі положення законів про виконавче провадження та державне пенсійне страхування

Реклама

22 березня 2023 року на пленарному засіданні Другий сенат  Конституційного Суду України ухвалив Рішення щодо конституційності приписів:

Про це повідомила прес-служба КСУ.

Відповідні норми вказаних законів Суд визнав такими, що не відповідають Конституції України (неконституційними) в тім, що вони унеможливлюють виплату - у розмірі не нижче прожиткового мінімуму - пенсії, що є основним джерелом існування, призначеної в установленому законом розмірі прожиткового мінімуму.

Читайте також: Конституційний Суд визнав неконституційними деякі положення Кодексу адмінсудочинства

Суб'єкт права на конституційну скаргу вважає, що оспорювані приписи Закону № 1404, Закону № 1058 „дозволяють звертати стягнення на пенсію боржника навіть у разі, якщо вона є єдиним джерелом доходів (основним джерелом існування) боржника та її розмір дорівнює прожитковому мінімуму для відповідної особи“.

Водночас Конституційний Суд наголосив, що законодавець, забезпечуючи реалізацію конституційного права на судовий захист та публічний порядок у сфері судочинства (це стосується і виконання судових рішень), може визначати обмеження щодо реалізації інших прав і свобод людини, зокрема її прав у сфері соціального захисту, однак він зобов'язаний унормувати ці питання, вживаючи домірних заходів для досягнення справедливого балансу між захистом публічних інтересів і конституційних прав людини на соціальний захист та достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, не порушуючи сутності цих прав.

Конституційний Суд України дійшов висновку, що оспорювані приписи Закону № 1404, Закону № 1058 є невиконанням державою свого позитивного обов'язку забезпечити мінімальний соціальний захист людини відповідно до приписів частини третьої статті 46 Конституції України, що заперечує людську гідність як абсолютну цінність, нівелює сутність конституційних прав на соціальний захист та достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, а отже, не відповідають приписам статей 1, 3, 8, 21, 28, 46, 48 Конституції України.

Витрачаєш багато часу на аналіз законодавства? Спробуй найзручніші інструменти legal research в LIGA360. Миттєвий пошук серед мільйонів документів. Для кожного НПА - пов'язана аналітика, законодавство та судові справи. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Читайте також: Конституційний Суд визнав неконституційним окремий припис Закону "Про повну загальну середню освіту"

ТОП-5 рішень Верховного Суду у земельних спорах 2022 року

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини