Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Апеляційна інстанція залишила чинним штраф АМКУ у 15 млн грн накладений підприємство за змову на закупівлях

Реклама

15 березня 2023 року апеляційний суд залишив без задоволення апеляційну скаргу підприємства у справі щодо оскарження рішення Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України (від 02.12.2021 № 165-р/тк), яке стосувалося накладення штрафу за змову на закупівлях. Про це повідомила прес-служба АМКУ.

Зазначається, що під час розгляду справи було встановлено низку фактів, які свідчать про те, що відповідачі узгоджували свою поведінку під час підготовки до закупівлі та участі у ній. Зокрема було встановлено наявність спільних працівників та перехід працівника від одного з відповідачів до другого, спільне місцезнаходження відповідачів, використання ними одних і тих же адрес електронних поштових скриньок, однакових ІР-адрес одних і тих же засобів зв'язку.

Також було встановлено факт надання поворотної фінансової допомоги одним відповідачем другому та наявність господарських відносин між відповідачами, зафіксовано синхронність їх дій під час участі у торгах та навіть наявність однакових властивостей завантажених файлів та схожості їх змісту й оформлення.

"Справжність змагання під час проведення конкурсних процедур закупівель забезпечується таємністю інформації у пропозиціях конкурсних торгів. Забезпечити ж таку таємність можливо лише за умови, що учасники торгів під час підготовки своїх конкурсних пропозицій діють самостійно, незалежно від інших учасників", - зазначили в комітеті.

На основі цих та низки інших фактів ТАК АМКУ визнав відповідачів причетними до порушення, передбаченого пунктом 1 статті 50 та пунктом 4 частини другої статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів.

За вчинення порушення на підприємство накладено штраф у розмірі 15 522 720,00 грн. Другого відповідача Комітетом було оштрафовано на 339 999 грн.

В АМКУ нагадали, що згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб'єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів.

Договірна робота з CONTRACTUM у LIGA360 стає ще зручнішою. Відтепер користувачі можуть створювати власні шаблони договорів, або максимально адаптувати готові шаблони до власних потреб. Дізнайся більше за посиланням.

Читайте також:

Що таке Due Diligence і чому це важливий етап угоди

Фінансовий моніторинг: що врахувати юридичному сегменту?

Які операції підлягають фінмоніторингу та за яких умов

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини