Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила Закон щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки

Реклама

20 березня Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому проект Закону № 8131 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» (далі - законопроект).

Законопроект розроблено з метою впровадження Україною Загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки, схваленого ОЕСР (далі - Стандарт CRS). Впровадження у національне законодавство Стандарту CRS є обов'язковою умовою для приєднання України до міжнародної системи обміну інформацією в рамках Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (далі - Багатостороння угода CRS), до якої Україна в особі ДПС приєдналася у серпні 2022 року.

Зокрема, основні положення прийнятого документа встановлюють:

  • функції та права контролюючих органів для забезпечення отримання інформації, необхідної для обміну, відповідно до Стандарту CRS;

  • вимоги для фінансових агентів застосовувати правила Стандарту CRS під час здійснення належної комплексної перевірки фінансових рахунків та подавати до ДПС інформацію про фінансові рахунки власників рахунків, які є податковими резидентами інших юрисдикцій - партнерів з обміну інформацією;

  • вимоги щодо мінімального строку зберігання документів та порядку надання контролюючому органу таких документів деякими суб'єктами господарської діяльності;

  • порядок отримання інформації для податкових цілей контролюючим органом відповідно до Стандарту CRS та на запит від компетентного органу іноземної юрисдикції на підставі міжнародного договору;

  • ефективний механізм контролю щодо дотримання вимог Стандарту CRS фінансовими агентами.

З 1 липня 2023 року законопроект вимагає від підзвітних фінансових установ України застосовувати заходи належної перевірки до фінансових рахунків для встановлення того, чи підлягають рахунки автоматичному обміну (чи є рахунки підзвітними). Стандарт CRS містить окремі правила належної перевірки для рахунків, відкритих до та починаючи з 1 липня 2023 року. Відтак, за часом відкриття фінансові рахунки поділяються на «нові рахунки» та «існуючі рахунки». Залежно від цього встановлено окремі правила належної перевірки рахунків та строки для завершення цієї перевірки.

Імплементацію Стандарту CRS координує Секретаріат ОЕСР з метою забезпечення уніфікованого підходу юрисдикцій до його тлумачення та застосування.

Текст Стандарту CRS українською та англійською мовами, а також роз'яснення та проекти документів розміщено на вебсторінці Мінфіну.

За повідомленням Урядового порталу

LIGA360 допомагає бізнесам зростати. Тільки зараз замовте до 10 робочих місць LIGA360 за фіксованою ціною 7000 грн/міс. на пів року. Отримайте доступ до високоякісної бізнес-інформації та зручних інструментів роботи, які необхідні вашим менеджерам, юристам, бухгалтерам та HR. Замовте прямо зараз.

Читайте також:

Що таке Due Diligence і чому це важливий етап угоди

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини