Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пленум Верховного Суду звернувся до КСУ з конституційним поданням

Реклама

На засіданні 3 березня 2023 року Пленум Верховного Суду постановив звернутися до Конституційного Суду України з поданням щодо конституційності п. 1 ч. 1 ст. 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Про це йдеться на сайті ВС.

Зазначеним положенням Закону встановлено, що страхові виплати і надання соціальних послуг припиняються, зокрема, на час проживання потерпілого за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. У постанові Верховного Суду від 25 листопада 2020 року у справі № 234/9296/17 Касаційний цивільний суд дійшов висновку, що ця норма суперечить низці положень Основного Закону. На цьому наголосив суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Євгеній Краснощоков, доповідаючи із цього питання.

"У цій постанові Верховний Суд визнав відмову у відновленні страхових виплат, призначених позивачеві безстроково у зв'язку з трудовим каліцтвом, лише за самим фактом проживання позивача в іншій державі, з якою Україна не підписала міжнародний договір про страхові виплати й надання соціальних послуг, необґрунтованою і такою, що порушує конституційні гарантії позивача на соціальне забезпечення у зв'язку з втратою працездатності", - йдеться в повідомленні Суду.

Читайте також: Конституційний Суд визнав неконституційними деякі положення Кодексу адмінсудочинства

Близько 100 млн судових рішень для роботи юристів та адвокатів - є у LIGA360. Користуйся 35 фільтрами для пошуку й аналізу, швидко переглянь резулятивну частину, отримуй ланцюжки історії справи й подібні рішення. Обери вигідний тариф LIGA360 прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини