Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Термін розгляду заяв про розірвання шлюбу пропонують змінити

Реклама

21 лютого народний депутат Г. Мазурашу вніс до Парламенту законопроєкт № 9043 «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо зміни терміну розгляду заяв про розірвання шлюбу».

Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту, його метою є зміна термінів розгляду заяв про розірвання шлюбу з метою надати більше часу для обдумання та примирення подружжя. При цьому це не стосується ситуацій, коли офіційно зафіксовано насильство з боку одного з членів подружжя щодо іншого.

До Сімейного кодексу запропоновано внести такі зміни:

1. У статті 106 «Розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою подружжя, яке не має дітей» частину другу викласти в редакції, згідно з якою орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу трьох місяців (або одного місяця, якщо було офіційно зафіксовано насильство з боку одного члена шлюбної пари щодо іншого) від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана.

Зауважимо, що згідно з чинною нормою орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана.

2. У статті 109 «Розірвання шлюбу за рішенням суду за спільною заявою подружжя, яке має дітей» частину четверту викласти в редакції, відповідно до якої суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу шести місяців (або одного місяця, якщо було офіційно зафіксовано насильство з боку одного члена шлюбної пари щодо іншого) від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

Чинна ж норма передбачає, що суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Адвокати із сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Читайте також:

Національна асоціація адвокатів підтримала запровадження спеціалізації суддів із розгляду сімейних справ і захисту прав дітей

Депутати пропонують нову суддівську спеціалізацію з розгляду сімейних справ щодо захисту прав дітей

Уряд пропонує пом'якшити адмінвідповідальність для батьків-одинаків

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини