Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Регулювання правовідносин у сфері цифрових послуг і цифрових речей: НААУ направила до Парламенту пропозиції до законопроєктів

Реклама

Національна асоціація адвокатів України направила до Верховної Ради зауваження та пропозиції до проєктів законів № 6447 «Про внесення змін та доповнень до Цивільного кодексу України, спрямованих на розширення кола об'єктів цивільних прав» та № 6576 «Про цифровий контент та цифрові послуги».

Відповідний правовий аналіз документів здійснив Комітет з питань захисту прав бізнесу та інвесторів, що діє у складі НААУ.

Метою законопроєкту № 6447 є необхідність розширити перелік об'єктів цивільних прав нематеріальними благами, які перебувають в обороті лише у цифровій формі та щодо яких можуть виникати цивільні права та обов'язки, задля законодавчого визначення базових нормативних положень у формуванні правового регулювання їх цивільного обороту.

Законопроєкт № 6576 спрямований на моделювання правового регулювання цивільно-правових відносини між виконавцем і споживачем з приводу надання на підставі договору цифрового контенту або цифрової послуги. Також для законодавчого встановлення дієвого правового захисту прав споживачів, яким надається цифровий контент або цифрова послуга.

Заступник Голови Комітету з питань захисту прав бізнесу та інвесторів Сергій Лисенко так прокоментував доцільність ухвалення цих законопроєктів: «Запропоновані № 6576 та № 6447 направлені на регулювання правовідносин в сфері цифрових послуг та цифрових речей. Фактично законодавець намагається ввести в правове поле вже багато років існуючі в цивільному обороті об'єкти. В разі прийняття зазначених законопроєктів економіка держави виграє від наявності нових об'єктів оподаткування, а суб'єкти правовідносин - від зрозумілих правил гри. В разі якщо законодавець прислухається до пропозицій, висловлених НААУ, дані законопроекти будуть більш досконалими».

З детальними зауваженнями та пропозиціями можна ознайомитися за посиланням.

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: АДВОКАТ НААУ. Стежте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: АДВОКАТ НААУ прямо сьогодні.

Читайте також:

Адвокатський запит: як не допустити помилки при оформленні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини