Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власник патенту має право вимагати припинення порушення його прав на винахід до введення товару в цивільний обіг: ВС

Реклама

Власник патенту має право вимагати припинення порушення його прав на винахід до введення товару в цивільний обіг. Про це йдеться в постанові КГС ВС від 8 грудня 2022 року у справі № 910/17860/21, повідомила прес-служба Суду.

Верховний Суд зазначив, що державна реєстрація - обов'язкова передумова для введення лікарського засобу в цивільний обіг на території України. Відповідно, подання заявки на реєстрацію лікарського засобу, в якому використано винахід, права на який належать іншій особі та є чинними, по суті є підготовкою до введення такого лікарського засобу в цивільний обіг. Тож це є посяганням на передбачені ст. 28 Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» права власника патенту (у цьому разі позивача, який не надавав товариству згоди на використання винаходу), що аргументовано врахували суди попередніх інстанцій у вирішенні спору.

Згідно зі ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону.

Отже, позивач з огляду на специфіку спірних правовідносин у сфері інтелектуальної власності має законне право вимагати припинення порушення його прав на винахід, не очікуючи, власне, введення товару в цивільний обіг, оскільки в разі введення товару в цивільний обіг припинення порушення прав інтелектуальної власності на винахід та відновлення становища, яке було до порушення, вимагатиме значних зусиль й обов'язкового залучення необмеженого кола осіб, які набудуть права власності на такий товар.

Спеціально до Дня адвокатури LIGA ZAKON надає знижку на рішення LIGA360:Адвокат НААУ. Замовляй за посиланням.

Читайте також:

Податкові перевірки під час воєнного стану

Шукаєш рішення для складної правової ситуації? LIGA360 допоможе з експертною аналітикою та алгоритмами дій для юристів. Дізнайся більше можливостей за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини