Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розгляд справ про поділ майна подружжя: суддя КЦС ВС розглянула важливі питання

Реклама

Судді Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду прочитали лекції в рамках підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів, яку провела Національна школа суддів України.

Зокрема, Ольга Ступак виступила з доповіддю на тему «Розгляд справ про поділ майна подружжя».

Суддя КЦС ВС розглянула такі питання:

  • особисте майно кожного з подружжя. Спільне сумісне майно подружжя;

  • критерії, які враховуються при визначенні конкретного порядку поділу майна між подружжям - дискреція суду;

  • підстави відступу від рівності часток подружжя при його поділі;

  • виникнення права спільної сумісної власності на майно, що належало дружині, чоловіку (застосування ст. 62 СК України).

Ольга Ступак наголосила, що в кожній справі про поділ майна подружжя треба, по-перше, визначити обсяг майна, який сторони бажають поділити. Слід брати до уваги, що це не завжди все майно, яке, наприклад, заявляє до поділу позивач, оскільки відповідач у зустрічному позові може вказати інші об'єкти поділу. По-друге, суд повинен з'ясувати щодо кожного об'єкта, він є об'єктом спільної сумісної власності чи особистої власності одного з подружжя.

Підхід Верховного Суду залишається незмінним: успадковане, подароване під час шлюбу або придбане за кошти одного з членів подружжя майно є його особистим майном. Тож треба враховувати, на якій підставі набуте майно за час шлюбу.

Водночас СК України передбачає презумпцію спільності майна подружжя, тобто той із подружжя, хто заперечує спільність майна, повинен спростовувати таку спільність.

Ольга Ступак акцентувала, що відповідно до ст. 71 СК України майно, яке є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, ділиться між ними в натурі. Неприйнятна ситуація, коли є декілька об'єктів, наприклад квартир, і суд визнає по 1/2 кожного об'єкта за кожним із подружжя. «Таким чином, ми не вирішуємо спір по суті», - зазначила суддя.

Вона розповіла про постанову КЦС ВС від 12 жовтня 2022 року у справі № 757/64512/16-ц. Суд мав поділити майно подружжя: групу нежитлових приміщень, торговельно-офісний центр, п'ять квартир, 13 земельних ділянок, гаражні бокси, паркувальні місця, гроші. Спочатку суди нижчих інстанцій визначили за кожним із подружжя по 1/2 кожного об'єкта. Після направлення касаційним судом справи на новий розгляд майно поділили пооб'єктно, однак комусь дісталися земельні ділянки, комусь квартири тощо.

КЦС ВС зрештою поділив майно таким чином, щоб кожній стороні дісталися об'єкти кожного виду цільового призначення та з різних регіонів України, врахував інші особливості. Крім того, суд зазначив, що майно доцільно ділити так, щоб не зобов'язувати одну зі сторін сплачувати компенсацію. У цій справі за рішенням апеляційного суду одна сторона повинна була сплатити компенсацію другій у розмірі понад 10 млн грн, натомість після перерозподілу майна КЦС ВС ця сума скоротилася до 132,5 тис. грн.

Крім того, суддя порушила питання щодо відступу від рівності часток у спільному майні подружжя (частини 2, 3 ст. 70 СК України). Вона зауважила, що не можна плутати ці положення із збільшенням частки у майні одного з подружжя внаслідок придбання його, в тому числі, за особисті кошти.

Суддя КЦС ВС звернула увагу і на питання про поділ об'єктів, які належать до речей професійних занять (ч. 3 ст. 71 СК України). Зрозуміло, коли предметом поділу стає, наприклад, професійне обладнання. Але, на думку Ольги Ступак, річчю професійного заняття не може бути об'єкт нерухомості. «Сьогодні там аптека, завтра - може бути магазин», - сказала вона.

Знижка 10% на рішення LIGA360 до Дня адвокатури України. Отримуй доступ до всіх судових рішень України, законодавства та аналітичних інструментів - для того, щоб завжди перемагати в суді. Встигни замовити до 31 грудня.

За повідомленням Верховного Суду

Читайте також:

Спори щодо оренди землі: актуальна судова практика

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини