Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав два закони щодо відбору кандидатур на посаду судді КСУ

Реклама

Президент підписав Закон (проєкт № 7662) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах» та Закон (проєкт № 7663) «Про внесення зміни до статті 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо уточнення повноважень з'їзду суддів України», які Рада ухвалила 13 грудня. Про це йдеться в картках законопроєктів на сайті ВР.

Раніше прес-служба Апарату ВР повідомляла, що Законом (проєкт №7662) передбачено шляхом внесення змін до Закону «Про Конституційний Суд України», Регламенту Верховної Ради та інших законів залучити до проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді КСУ новий спеціальний орган - Дорадчу групу експертів, яка буде сприяти суб'єктам, які призначають суддів Конституційного Суду, в оцінці моральних якостей і рівня компетентності в сфері права кандидатів на посаду судді КСУ.

Дорадчу групу пропонується утворити у складі шести осіб, призначених Президентом, Верховною Радою, з'їздом суддів, Кабінетом Міністрів за пропозиціями Європейської комісії «За демократію через право», міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх п'яти років надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції.

Встановлюються правила та процедури визначення осіб до складу Дорадчої групи кожним суб'єктом її формування, загальні положення про статус та діяльність Дорадчої групи.

Другий Закон (проєкт № 7663) змістовно пов'язаний з першим та є похідним від нього. Ним визначено, що для надання повноваження з'їзду суддів України визначати особу до складу Дорадчої групи експертів, утворення якої передбачено Законом (проєкт № 7662), вноситься зміна до статті 129 Закону «Про судоустрій і статус суддів» та надати повноваження з'їзду суддів України визначати особу до складу Дорадчої групи експертів відповідно до Закону «Про Конституційний Суд України».

Однак 19 грудня Венеційська комісія опублікувала оновлений висновок щодо законопроєкту № 7662.

Фундація DEJURE повідомила, що Венеційська комісія, зокрема, наголосила два моменти:

1) У Дорадчу групу експертів, яка перевірятиме кандидатів у КСУ, необхідно включити ще одного, сьомого, члена з незалежних міжнародних експертів. "Нагадаємо, ухвалений закон передбачає шестеро членів ДГЕ - троє незалежних експертів від міжнародних партнерів та троє українських призначенців, при чому без голосу останніх жодне рішення ухвалити неможливо. Сьомий незалежний експерт дозволить нівелювати політичний вплив на комісію", - йдеться в повідомленні.
2) Рішення Дорадчої групи експертів мають бути обов'язковими. За жодних обставин кандидат, який пройшов їхню перевірку з негативним результатом, не може стати суддею КСУ.

Однак документ був підписаний Президентом без відповідних оновлень.

Замовляй LIGA360:Адвокат НААУ зі знижкою 10%. Переглядай навчальні продукти ВША для отримання залікових балів, готуй безпрограшні аргументи для суду з потужними інструментами legal research. Скористайся вигідними умовами до 31 грудня.   

Читайте також:

Ухилення від сплати податків: добірка судової практики 2022

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини