Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Керівники та працівники банків і небанківських фінустанов, залучені до здійснення фінмоніторингу, не можуть бути громадянами країн-агресорів

Реклама

Нацбанк звернув увагу банків, небанківських фінансових установ, інших надавачів фінансових послуг, операторів платіжних систем та страхових (перестрахових) брокерів, що з 19 листопада 2022 року встановлена заборона на обіймання посад:

  • керівника та заступника керівника;

  • голови та члена наглядового органу;

  • відповідального працівника (особи, яка тимчасово виконує повноваження відповідального працівника у разі його відсутності);

  • іншого працівника, залученого до проведення первинного фінансового моніторингу,

особам, які мають громадянство (підданство) держави, що здійснює збройну агресію проти України.

Така заборона передбачена Законом № 2736-ІХ "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту фінансової системи від дій держави, що здійснює збройну агресію проти України, та адаптації законодавства України до окремих стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) і вимог Директиви ЄС 2018/843". Ним внесені зміни до Закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі - Закон про ПВК/ФТ), який набув чинності 19 листопада 2022 року.

З огляду на зазначене регулятор наголошує на необхідності дотримання зазначеними вище установами вимог Закону про ПВК/ФТ у найкоротші строки.

Відповідне роз'яснення надано банкам та небанківським фінансовим установам, нагляд за якими здійснює НБУ, а також асоціаціям таких установ.

Довідково. Відповідно до частини другої статті 6 Закону про ПВК/ФТ суб'єктами первинного фінансового моніторингу є, зокрема: банки, страховики (перестраховики), страхові (перестрахові) брокери, кредитні спілки, ломбарди та інші фінансові установи, оператори платіжних систем, оператори поштового зв'язку, які надають фінансові платіжні послуги та/або послуги поштового переказу, та/або послуги із здійснення валютних операцій, інші юридичні особи, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але надають окремі фінансові послуги.

А ви впевнені у зв?язках бізнес-партнерів? Перевірити наявність російського і білоруського сліду компаній допоможе CONTR AGENT у LIGA360. Замов сьогодні на вигідних умовах.

Читайте також:

Спрощення порядку подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників: що встановлено новим Законом?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини