Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні впроваджують посилений план заходів для роботи банківської системи за умов тривалої відсутності електропостачання

Реклама

Національний банк продовжує вживати заходів для забезпечення безперервності роботи банківської системи в умовах воєнного стану. Разом із банками втілюється проєкт Power Banking - периметр, побудований на базі чергових банківських відділень, які надаватимуть клієнтам фінансові послуги в умовах тривалої відсутності електропостачання. Чергові відділення забезпечуються усім необхідним обладнанням та каналами зв'язку для безперервної роботи за відсутності електрики, а також додатковим персоналом, касовою технікою, банкоматами, готівкою.

Регулятор повідомив, що організовано безперебійну роботу контактних центрів Нацбанку і банків для інформування клієнтів про місце розташування та графік роботи чергових відділень тощо.

Крім того, Національний банк звернувся до банків з ініціативою щодо запровадження "банкоматного національного роумінгу", що передбачає встановлення єдиних розширених лімітів і скасування додаткових комісій на зняття готівки власниками карток інших банків в банкоматах. Найбільші банки вже долучилися до цієї ініціативи.

Водночас підвищено окремі вимоги до банків, які, зокрема, стосуються:

  • визначення в кожному регіоні чіткого переліку чергових відділень (щонайменше 35 % відділень), що забезпечуватимуть надання послуг клієнтам банку в разі тривалої відсутності енергопостачання, та необхідності забезпечення їх безперервної роботи;

  • інформування клієнтів щодо режиму роботи банків та їх відокремлених підрозділів із зазначенням переліку чергових відділень, адрес їх місцезнаходження, контактних номерів телефонів та графіка роботи чергових відділень;

  • підвищення заходів безпеки банківських операцій, включаючи операції з готівкою.

Також регулятор доручив банкам з метою забезпечення безперервної діяльності банківської системи України в період дії воєнного стану, серед іншого, також опрацювати питання щодо продовження строку дії платіжних карток, термін яких спливає в грудні 2022 року - лютому 2023 року, щонайменше на три місяці.

Наведені зміни внесені постановою Правління НБУ від 5 грудня 2022 року № 239 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 25 лютого 2022 року № 23", що набрала чинності з дня її опублікування, тобто з 5 грудня 2022 року.

За повідомленням Національного банку

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Читайте також:

Європарламент визнав РФ державою-спонсором тероризму: які правові механізми це закладає?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини