Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РАУ висловилася щодо можливості подання адвокатом одного адвокатського запиту стосовно кількох клієнтів

Реклама

Рада адвокатів України, розглянувши звернення про надання роз'яснення щодо можливості подання адвокатом одного адвокатського запиту стосовно кількох клієнтів (рішення від 16 - 17 листопада 2022 року № 133), звернула увагу на нижченаведене.

Відповідно до частини 1 ст. 24 Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатський запит - письмове звернення адвоката до органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об'єднань про надання інформації, копій документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту.

Подання адвокатом адвокатського запиту є професійним правом адвоката, у зв'язку із наданням правової допомоги на підставі договору про надання правової допомоги та надає адвокату право отримувати на адвокатський запит фактично будь-яку інформацію та документи, необхідні адвокату для надання правової допомоги клієнту.

Відмова в наданні інформації на адвокатський запит, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом, крім випадків відмови в наданні інформації з обмеженим доступом (ч. 3 ст. 24 Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Рада адвокатів України зауважила, що профільний Закон не містить заборони щодо подання адвокатом адвокатського запиту в інтересах кількох осіб (клієнтів).

Разом з тим адвокатський запит, поданий в інтересах кількох клієнтів, подається адвокатом виходячи з конкретних індивідуальних обставин, які відображені в договорі про надання правової допомоги.

Таким чином, РАУ звернула увагу, що відповідно до приписів ст. 24 Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокат може подавати адвокатський запит в інтересах кількох осіб з урахуванням конкретних індивідуальних обставин, що відображені в договорі про надання правової допомоги.

Усі інструменти для адвоката - у рішенні LIGA360: АДВОКАТ НААУ. Стежте за подіями НААУ, відвідуйте навчальні програми ВША, отримуйте залікові бали в рамках підвищення кваліфікації та доступ до повної бази законодавства, судових рішень, експертної аналітики. Придбайте LIGA360: АДВОКАТ НААУ прямо сьогодні.

Читайте також:

Адвокатський запит: як не допустити помилки при оформленні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини