Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Прийнято Закон про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах: чому це важливо

Реклама

1 грудня 2022 року Верховна Рада прийняла Закон (президентський проєкт № 0163) «Про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року».

Нотаріальна палата України поінформувала, що Закон передбачає:

  • зупинення дії у відносинах з російською федерацією та республікою білорусь:

Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, вчиненої від імені України 22 січня 1993 року;

Протоколу 1997 року до Конвенції, вчиненого від імені України 28 березня 1997 року.

  • вихід з Конвенції 1993 року та Протоколу 1997 року.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Частина перша статті 13 Конвенції 1993 року передбачає: документи, які на території однієї з Договірних Сторін виготовлені або засвідчені установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції і за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на територіях інших Договірних Сторін без якого-небудь спеціального посвідчення.

Договірними сторонами Конвенції 1993 року та Протоколу 1997 року є:

  • Азербайджанська Республіка

  • Республіка Молдова

  • Республіка Вірменія

  • російська федерація

  • республіка білорусь

  • Республіка Таджикистан

  • Грузія

  • Туркменістан

  • Республіка Казахстан

  • Республіка Узбекистан

  • Киргизька Республіка

Нотаріальна палата України звертає увагу, що зупинення дії Конвенції 1993 року та Протоколу 1997 року передбачено лише у відносинах з російською федерацією та республікою білорусь.

Отже, після зупинення дії Конвенція 1993 року не застосовуватиметься у відносинах з російською федерацією та республікою білорусь щодо будь-яких документів, виданих, посвідчених у вказаних країнах, незалежно від дати їх видачі, посвідчення.

Відповідно до частини другої статті 84 Конвенції 1993 року, кожна Договірна Сторона може вийти з цієї Конвенції, направивши письмове повідомлення про це депозитарію за 12 місяців до закінчення поточного п'ятирічного терміну її дії.

Поточний п'ятирічний період закінчується 18 травня 2024 року.

Після виходу з Конвенції 1993 року правова допомога буде здійснюватися на підставі інших двосторонніх та багатосторонніх міжнародних договорів.

На двосторонньому рівні діють:

- у відносинах з Грузією - Договір між Україною і Республікою Грузія про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах;

- з Узбекистаном - Договір між Україною і Республікою Узбекистан про правову допомогу і правові відносини у цивільних і сімейних справах;

- з Молдовою - Договір між Україною і Республікою Молдова про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах.

На багатосторонньому рівні в рамках Гаазької конференції з міжнародного приватного права застосовується Конвенція про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року (у відносинах України з Вірменією, Грузією, Молдовою та Казахстаном) та Конвенція про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах 1970 року (у відносинах України з Вірменією, Грузією та Казахстаном), які є підставою для надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів.

Як норми європейського законодавства застосовуються в Україні? Дізнавайтеся у LIGA360: Юрист. Тут зібрана база європейського і міжнародного законодавства з перекладами, правила застосування міжнародних норм в Україні, а також очікувані зміни. Придбайте LIGA360: Юрист просто зараз.

Читайте також:

Адвокатський запит: як не допустити помилки при оформленні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини