Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Військовослужбовцям під час війни дозволили йти у відпустку без пояснення причин: Рада ухвалила Закон

Реклама

На засіданні 1 грудня Рада прийняла Закон "Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану"(законопроєкт № 8081). Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Детальніше про документ ми писали тут.

Встановлюється, що в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Тобто з чинної норми виключаються слова «за сімейними обставинами та з інших поважних причин».

Як зауважила голова партії «Слуга Народу» Олена Шуляк, за чинним законодавством, бійцю можуть надати короткострокову відпустку тільки з певних причин - «за сімейними обставинами», однак також залишається конструкція «за рішенням командира».

«У нашому документі ми прибираємо ці формулювання, бо є багато потреб у таких коротких відпустках на 2-3 дні або після поранень. До того ж ми даємо людині час на добирання додому (не більше 2 діб в один бік) і він не входить у ці 10 днів», - наголосила народна депутатка.

Також до другого читання уточнено, що військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, але за умови одночасної відсутності не більше 30 % загальної чисельності захисників певної категорії відповідного підрозділу, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

Адвокати з сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Читайте також: Виїзд чоловіка, який самостійно виховує одну або більше дітей: роз'яснення Держприкордонслужби

Чоловікам хочуть дозволити виїзд за кордон на умовах фінансової підтримки ЗСУ: в Раді зареєстровано законопроєкт

Кабмін дозволив виїзд деяким групам моряків за кордон у період воєнного стану: документ

На час воєнного стану оновлено військову процедуру посвідчення заповітів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини