Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд зобов’язав обленерго перенести електроопори з приватної ділянки землевласника

22 листопада 2022, 16:00
996
0
Реклама

АТ «Хмельницькобленерго» зобов'язане демонтувати та перенести електроопори з земельної ділянки, що належить жителю Хмельницького, на відстань не менше охоронної зони електричних мереж - таке рішення ухвалив Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області. Після апеляційного перегляду ХАС рішенням у справі № 686/27677/21 від 29 вересня 2022 року залишив його в силі. Про це повідомила прес-служба суду.

Звертаючись до суду, хмельничанин пояснив, що електроопори були встановлені на земельній ділянці, що належить йому на праві приватної власності, без його згоди та за його відсутності.

Він не раз просив обленерго перенести опори за межі ділянки, проте у енергокомпанії уважають, що він повинен оплатити такі роботи власним коштом. Позивач просив суд захистити порушене право, оскільки опори заважають йому вільно користуватися своєю земельною ділянкою.

Місцевий суд задовольнив позов.

АТ«Хмельницькобленерго» оскаржило рішення до апеляційного суду: просило його скасувати й відмовити у задоволенні позовних вимог. Мовляв, у справі немає доказів як того, що саме обленерго встановлювало опори ЛЕП, так і того, що вони стоять на земельній ділянці позивача й перешкоджають користуватися нею.

Представник енергокомпанії також зауважив, що відповідно до процедури й порядку перенесення об`єктів електричних мереж, оператор системи розподілу може їх перенести за плату замовника, визначену проектно-кошторисною документацією.

Апеляційний суд звернув увагу на те, що в суді першої інстанції енергокомпанія не заперечувала факту перебування електроопор на земельній ділянці позивача й не спростувала це під час апеляційного перегляду справи.

Доводи ж апелянта про те, що електроопори ЛЕП були встановлені там не АТ «Хмельницькобленерго», а силами житлового масиву ЖБК, колегія суддів відхилила, оскільки саме відповідач, як оператор систем розподілу, який здійснює технологічне управління переданими йому на баланс спірними лініями електропередач, несе відповідальність за законність їх функціонування.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Читайте також: КАС ВС висловив позицію щодо поважності причин пропуску строку звернення до суду

Працюйте на перемогу всією командою! Придбайте 3 рішення LIGA360 за 3000 грн/міс., або 5 - за 5000 грн/міс. На вибір доступні тарифи для керівників, юристів, бухгалтерів чи HR. Встигніть до 23 листопада. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини