Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон щодо приєднання України до Конвенції про екстрадицію офіційно опубліковано

Реклама

5 листопада в газеті "Голос України" офіційно опубліковано Закон № 2674-IX "Про приєднання України до Конвенції про екстрадицію". Він набере чинності з 15 листопада 2022 року.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла зазначений документ 18 жовтня.

Ратифікація Конвенції створила правові підстави для співробітництва з компетентними органами держав-учасниць щодо видачі з метою притягнення до кримінальної відповідальності або виконання вироку осіб, які, намагаючись ухилитися від відповідальності за вчинені злочини, переховуються на території однієї з них.

Закон складається з назви та постановляючої частини, яка передбачає приєднання України до Конвенції про екстрадицію із заявою і застереженнями, висловленими відповідно до положень Конвенції.

Невід'ємною частиною Закону є Конвенція про екстрадицію, яка складається з 23 статей.

Статті 1 - 2 встановлюють зобов'язання держав-учасниць здійснити видачу осіб, які можуть перебувати на їхніх територіях і які є обвинуваченими або засудженими, а також розпочати провадження проти особи у разі відмови від видачі з підстав громадянства.

Статтею 3 передбачені умови, за яких екстрадиція не здійснюватиметься.

Статтею 5 визначено, які документи мають додаватися до запиту про екстрадицію.

Статті 6 - 14 встановлюють процедуру екстрадиції особи, визначають порядок прийняття рішення за запитом про екстрадицію, застосування тимчасового затримання особи, строки подання запиту про екстрадицію після повідомлення про арешт особи тощо.

Статтею 16 врегульовано питання покриття витрат.

Стаття 17 встановлює гарантії особі, яку було видано.

Стаття 18 регулює питання транзиту територією держав-учасниць.

Статті 20 - 23 містять прикінцеві положення. Згідно зі статтею 20 ця Конвенція підлягає ратифікації і набирає чинності для кожної з держав, що підписали її, через тридцять днів після здачі на зберігання відповідної ратифікаційної грамоти. Відповідно до статті 23 Конвенція є відкритою для прийняття та приєднання до неї інших держав, які не є державами, що підписали Конвенцію.

Під час приєднання Україною зроблено заяву та застереження.

Зокрема, до статті 2 зроблено застереження про те, що Україна не видаватиме іншій державі громадян України.

До статті 3 висловлено застереження, що Україна може відмовити у видачі особи у випадку, якщо є обґрунтовані підстави вважати, що екстрадиція суперечить інтересам національної безпеки України.

До статей 5 і 9 зроблено заяву, що в Україні запити про екстрадицію складає та отримує Офіс Генерального прокурора (під час досудового розслідування) та Міністерство юстиції України (під час судового провадження або виконання вироку).

Отримуй максимум інформації для ухвалення юридичних рішень. Усе законодавство й судова практика, аналітика й правова картина дня - є у рішенні LIGA360:Юрист. Замов прямо сьогодні.

Читайте також:

Цивільний позов у кримінальному провадженні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини