Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відокремлений підрозділ ДПС може бути стороною в судовому процесі: ВС

Реклама

Відокремлений підрозділ ДПС України є органом виконавчої влади й може бути стороною в судовому процесі. Про це йдеться в постанові № 921/574/20 від 31 серпня 2022 року, повідомила прес-служба ВС.

Суть справи: ухвалою місцевого суду, залишеною без змін постановою апеляційного суду, відмовлено в задоволенні заяви Головного управління ДПС у Тернопільській області як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України про заміну кредитора його правонаступником. Постановлено вважати, що повноважною особою (кредитором) у справі про банкрутство підприємства є юридична особа - ДПС України в особі ГУ ДПС у Тернопільській області як відокремленого підрозділу ДПС України, заміна якої відбулася згідно з ухвалою суду від 25 червня 2021 року.

За висновком судів попередніх інстанцій, ГУ ДПС у Тернопільській області утворене на правах відокремленого підрозділу ДПС України, не є самостійною юридичною особою, входить до складу ДПС України, а тому не може брати участі у справі як окремий самостійний суб'єкт господарювання.

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду касаційну скаргу ГУ ДПС у Тернопільській області задовольнив частково, постанову суду апеляційної інстанції скасував, справу в скасованій частині направив на новий апеляційний розгляд з огляду на таке.

ГУ ДПС у Тернопільській області є територіальним органом ДПС України - центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Відповідно до ч. 2 ст. 21-1 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, утворюються без статусу юридичної особи та є органами державної влади. Ураховуючи цю норму, а також ч. 1 ст. 45 і ч. 2 ст. 4 ГПК України, ст. 1 КУзПБ, Положення про Державну податкову службу України та Положення про Головне управління ДПС у Тернопільській області, ГУ ДПС у Тернопільській області є відокремленим підрозділом ДПС України, яке хоч і утворене без статусу юридичної особи, однак є органом державної влади (податковим органом, органом стягнення) та може бути стороною в судовому процесі.

Протилежні висновки судів попередніх інстанцій суд касаційної інстанції визнав помилковими.

Як юридичному бізнесу управляти інформацією та ризиками? Всі інструменти надасть ІТ-платформа LIGA360. Знаходьте ефективні правові позиції, обмінюйтеся новинами й документами, контролюйте ризики та зміни. Деталі за посиланнями.

Читайте також: Сертифікат ТПП про наявність форс-мажорних обставин не є беззаперечним доказом їх існування: ВС

Оспорення державної реєстрації прав на нерухомість або бізнесу: правові позиції Великої Палати Верховного Суду

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини