Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Президент подав до Ради законопроект про правові та соціальні гарантії для поляків, які перебувають в Україні

Реклама

Президент України зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 7550 про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України.

Згідно з документом громадяни Республіки Польща, їх подружжя та діти (незалежно від громадянства), які в установленому порядку в'їхали в Україну з території Республіки Польща для тимчасового перебування, а також їх діти, які народилися на території України, матимуть право перебувати на території України на законних підставах протягом 18 місяців із дня набрання чинності цим Законом.

Представниця Верховної Ради в Конституційному Суді, народна депутатка від «Слуги Народу» Ольга Совгиря повідомила деталі законодавчої ініціативи.

Законопроектом пропонується визначити, що громадяни Республіки Польща під час їх перебування на території України мають право на:

  • працевлаштування без дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;

  • державну реєстрацію як платників податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків відповідно до законодавства України;

  • соціальний захист, що включає право на забезпечення у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин відповідно до законодавства та міжнародних договорів України;

  • провадження господарської діяльності на тих самих умовах, що і громадяни України;

  • здобуття освіти на рівні з громадянами України, у тому числі за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;

  • соціальні виплати згідно із законодавством України;

  • отримання допомоги з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на тих самих умовах, що і громадяни України;

  • медичне обслуговування на тих самих умовах, що і громадяни України.

«Громадяни Польщі, які здобуватимуть освіту в закладах освіти України, користуватимуться правами та обов'язками, передбаченими для здобувачів освіти, які є громадянами України, зокрема на отримання стипендій, матеріальної допомоги, державної цільової підтримки», - зазначила пані Совгиря.

Крім того, громадяни Польщі, які мають кваліфікацію лікаря, медичної сестри, медичного брата, акушерки на території держав - членів Європейського Союзу, зможуть провадити професійну діяльність на території України протягом 18 місяців. Таку професійну медичну діяльність зможуть провадити громадяни Республіки Польща виключно в закладах охорони здоров'я України.

«У преамбулі законопроекту вказано, що прийняття цього Закону здійснюється у відповідь на прийняття Республікою Польща Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї держави, який діє з 24 лютого 2022 року», - розповіла депутатка.

Отримуй 5 робочих місць - плати за 2! Тільки до кінця місяця діють знижки на рішення LIGA360 для бізнесу. Надай ключовим ролям компанії - топменеджерам, бухгалтерам, кадровим фахівцям - інструменти для ухвалення рішень й управління ризиками. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Прийнято Закон "Про державну реєстрацію геномної інформації людини": чому це важливо

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини