Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді зареєстровано проект щодо захисту майна громадян в умовах воєнного або надзвичайного стану

Реклама

16 травня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону № 7377 «Про внесення зміни до Цивільного кодексу України щодо захисту майна громадян в умовах воєнного або надзвичайного стану».

Ініціатори законопроекту - народні депутати Георгій Мазурашу, Олександр Федієнко, Мар'яна Безугла.

У пояснювальній записці зазначається, що в умовах військової агресії росії проти України важливо не допустити ситуацій, коли певні посадовці можуть, прикриваючись потребами воєнного або надзвичайного стану, вилучати у простих людей останнє житло (в межах санітарної норми), або єдиний транспортний засіб,у той час, як на потреби фронту справедливіше вилучати майно, передусім, у тих, які мають суттєві статки, і для яких вилучення майна не відіграватиме таку критичну роль.

Проект вирішує питання захисту базового майна пересічних громадян в особливий період у частині відповідної норми у Цивільному кодексі.

Частину 2 статті 353 ЦК запропоновано доповнити положенням, згідно з яким примусовому відчуженню не підлягають:

  • житлові приміщення в межах санітарної норми з розрахунку 21 квадратного метра загальної площі на кожного зареєстрованого або проживаючого за відповідною адресою та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю;

  • транспортні засоби з розрахунку одного транспортного засобу на громадянина (або сім'ю),або транспортних засобів, які використовуються для здійснення офіційно оформленої підприємницької діяльності, або які використовуються для перевезення гуманітарної допомоги (ці обмеження не стосуються випадків, коли зафіксовано і доведено, що власник/водій здійснював керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння).

Миттєво аналізуй законодавство та виявляй найважливіше! Відтепер у LIGA360:Юрист результати пошуку доступні у візуальному форматі. Діаграми можна змінювати за багатьма критеріями: статусом документів, видавниками, категоріями та ін. Замов доступ за посиланням.

Читайте також:

В Раді зареєстровано законопроєкт щодо розбудови мережі цивільних укриттів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини