Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата ВС розгляне кримінальне провадження щодо осіб, засуджених за участь у збройній агресії рф проти України

Реклама

ВП ВС розгляне кримінальне провадження щодо осіб, засуджених за участь у збройній агресії рф проти України.

Засідання Великої Палати Верховного Суду у справі № 415/2182/20 (провадження № 13-15кс22) призначене на 10:00 18 травня 2022 року, повідомила прес-служба ВС.

Велика Палата Верховного Суду призначила до розгляду кримінальне провадження за касаційними скаргами захисників двох осіб, засуджених до 10 років позбавлення волі за вчинення злочинів, передбачених:

  • ч. 2 ст. 437 КК України (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни);

  • ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни);

  • ч. 3 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі або викрадення людини);

  • ч. 2 ст. 260 КК України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);

  • ч. 1 ст. 263 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Як установили суди попередніх інстанцій, вказані особи та ще двоє осіб, судові рішення щодо яких у касаційному порядку не оскаржені, у період із кінця травня по 24 липня 2014 року на території м. Лисичанська Луганської області взяли участь у збройній агресії рф проти України у складі не передбаченого законом збройного формування, що безпосередньо керувалося й контролювалося невстановленими службовими особами збройних сил країни-агресора. Діючи за попередньою змовою з цими особами й виконуючи їхні явно злочинні накази, всі засуджені на лінії розмежування між силами супротивника, використовуючи зброю, безпосередньо обстрілювали позиції, знищували живу силу та бойову техніку Збройних сил України, Національної гвардії України, підрозділів територіальної оборони й інших правоохоронних органів України.

Окрім цього, засуджені у складі організованої злочинної групи із застосуванням зброї викрали шістьох осіб, незаконно позбавляли їх волі та залучали до робіт воєнного характеру; порушили встановлені міжнародно-правовими нормами закони і звичаї війни; незаконно придбали, зберігали і носили при собі вогнепальну зброю і патрони до неї.

У цій справі Велика Палата ВС, зокрема, має вирішити питання про те, чи підлягають кримінальній відповідальності за ст.  437 КК України особи, котрі не здійснюють військового й політичного керівництва державою-агресором, не наділені службовою компетенцією чи іншими можливостями впливати на прийняття рішень щодо планування, підготовки, розв'язування чи ведення агресивної війни, агресивних воєнних дій та/або контролювати їх виконання, однак задіяні як співвиконавці в заходах, що за змістом становлять участь у веденні такої війни чи воєнних дій.

Читайте також: Покарання за вчинення кримінального правопорушення в умовах воєнного стану буде наближеним до максимальної межі: ВС

Систему VERDICTUM можна вигідно придбати онлайн. При оплаті на 12 місяців надається знижка 20%. Отримайте зараз максимум можливостей для пошуку й аналізу української судової практики.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини