Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд опублікував черговий огляд практики ЄСПЛ за листопад – грудень 2021 року

Реклама

Верховний Суд підготував черговий огляд практики Європейського суду з прав людини за листопад - грудень 2021 року.

Пресслужба суду коротко висвітлила декілька з них.

У справі IVAN KARPENKO v. Ukraine ЄСПЛ фактично підтвердив правильність позиції законодавця щодо скасування заборони особі, яка відбуває покарання у вигляді довічного позбавлення волі, спілкуватися з іншими засудженими, адже це є порушенням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Порушення прав заявника в цій справі було спричинене відсутністю можливості оскаржити дисциплінарне стягнення, застосоване до нього через порушення цієї заборони, а також тим, що навіть після внесення відповідних законодавчих змін заборона спілкуватися з іншими засудженими продовжувала до нього застосовуватися.

ЄСПЛ у цій справі констатував порушення статті 3 Конвенції та статті 13 у поєднанні зі статтею 3 Конвенції.

Європейський суд з прав людини також наголосив на важливості розгляду судами твердження сторони захисту про провокацію на вчинення злочину у справі YAKHYMOVYCH v. Ukraine. Порушення пункту 1 статті 6 Конвенції в цій справі було встановлено через неналежний розгляд судами такого твердження.

Справу SHABELNIK v. Ukraine (NO. 3) ЄСПЛ розглянув із позиції дотримання Верховним Судом статті 7 Конвенції в межах перегляду справи заявника за виключними обставинами після ухвалення ЄСПЛ рішення у справі «Шабельник проти України (№ 2)» (№ 15685/11), констатувавши відсутність порушення.

Питання дотримання свободи вираження поглядів через вимогу до компанії-заявника - власниці газети - розкрити дані користувачів її вебсайту, які розмістили свої коментарі під статтями, ЄСПЛ з'ясував у справі Standard Verlagsgesellschaft mbH v. Austria (no. 3). Європейський суд з прав людини констатував порушення статті 10 Конвенції, оскільки національні суди, які ухвалили рішення про розкриття на вимогу інших осіб інформації про коментаторів, не урівноважили відповідних прав і не надали достатніх причин, аби виправдати втручання в права компанії-заявника.

Як і зазвичай, огляд містить перелік рішень, ухвалених ЄСПЛ у справах щодо України.

Стежите за справами ЄСПЛ? Скористайтесь системою LIGA360: Юрист. Тут зібрано 60 тис. рішень ЄСПЛ з автоперекладом українською мовою, є короткі огляди. Справу легко знайти завдяки інтелектуальному пошуку, і до неї видаються пов'язані судові рішення. Спробуйте LIGA360:Юрист просто сьогодні.

Читайте також:

Судді ВАКС отримали повноваження реагувати на неповагу до суду: Закон опубліковано

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини