Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Спонукає достроково скласти повноваження більшістю членів ВРП": Вища рада правосуддя прокоментувала оголощення перевірки Етичною радою

Реклама

9 лютого Етична рада повідомила про початок оцінювання діючих членів ВРП на відповідність критерію професійної етики та доброчесності.

"Відповідно до норм Закону України № 1635-IX, Етична рада протягом шести місяців з дня її створення, повинна одноразово здійснити оцінювання діючих членів ВРП", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Представники адвокатури в ВРП пішли у відставку через незгоду з неконституційними обмеженнями статусу

Вища рада правосуддя вказала, що Етична рада ініціювала оцінювання одночасно 14-ти діючих членів ВРП.

"У той же час оцінювання кандидатів на вакантні посади Етичною радою не розпочато, раніше призначені дати співбесід з кандидатами  Етична рада змінила, визначивши новий графік таким чином, щоб спочатку оцінити діючих членів ВРП", - зазначили у ВРП.

Вища рада правосуддя вважає, що такий підхід не відповідає вимогам Закону України від 14 липня 2021 року № 1635-IX, пунктом 4 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» якого передбачено, що порядок та черговість оцінювання відповідності діючих членів та кандидатів у члени ВРП критеріям професійної етики та доброчесності визначаються Етичною радою з урахуванням можливості здійснення повноважень Вищою радою правосуддя відповідно до Конституції України.

"У свою чергу, можливість здійснення повноважень Вищою радою правосуддя відповідно до Конституції України обумовлена наявністю у її складі щонайменше п'ятнадцяти обраних (призначених) членів ВРП, серед яких більшість становлять судді (стаття 131 Конституції України).На сьогодні правомочність ВРП на межі", - йдеться в повідомленні ВРП.

Зазначається, що у її складі працюють 15 членів Ради, тоді як 6 вакантних посад не заповнені.

"Враховуючи, що Етичною радою такі процедури, попри критичну межу повноважності ВРП та всупереч імперативним вимогам закону, розпочато першочергово з усіх діючих членів ВРП одночасно, це  спонукає достроково скласти повноваження більшістю членів ВРП", - додали у Вищій раді правосуддя.

Усі рішення українських судів доступні в системі VerdictumPRO. Отримуйте доступ до бази із 94 млн судових справ із можливостями аналітики. Замовте VerdictumPRO окремо або ще із 50 цифровими інструментами у складі LIGA360:Юрист.

Читайте також:

7 років позбавлення волі: ВАКС визнав винуватими екссуддю та його співучасника

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини