Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ставки судового збору в 2022 році

Реклама

Поняття «судовий збір» надане у Законі України «Про судовий збір», відповідно до ст. 1 якого під судовим збором розуміється - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Особливістю судового збору є те, що останній підлягає зарахування до спеціального фонду Державного бюджету України, а кошти з якого спрямовуються на забезпечення здійснення судочинства та функціонування органів судової влади, забезпечення доступності приміщень судів, доступності інформації, яка розміщується в суді для осіб з інвалідністю.

Про фінансову правову природу також свідчить і та обставина, що ставки цього збору залежать від розміру прожиткового мінімуму для працездатного населення (вартісної величини, достатньої для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я, набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості) як одиниці виміру бази оподаткування.

А тому, хоча і ставки цього збору визначені у законі та є змішаними (є абсолютна та відносна ставки податку), їх розмір та порядок справляння щорічно змінюється залежно від розміру одиниці виміру бази оподаткування - прожиткового мінімуму для працездатного населення. Щорічно, в залежності від розміру прожиткового мінімуму, як правило і збільшується, фактичний розмір цього збору в абсолютній ставці судового збору.

Детальніше про те, що нас чекає у новому 2022 році розповіла адвокат адвокатського об'єднання «Лещенко, Дорошенко і партнери» Анастасія Блинду в матеріалі: "Судовий збір 2022: нові ставки з 1 січня".

Готуєтеся до судового засідання? Аналізуйте судові рішення та прогнозуйте результат ваших справ на ІТ-платформі LIGA360. Знайдіть подібні справи у два кліки, щоб обрати найефективнішу стратегію захисту. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини