Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Віковий бар'єр для кандидатів на посаду судді можуть змінити

Реклама

4 січня 2022 року в Парламенті було зареєстровано законопроект № 6498 "Про внесення змін до частини 1 статті 69 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо вимог до кандидатів на посаду судді". Ініціатором законопроекту є Сергій Гривко, член депутатської фракції політичної партії "Слуга народу".

Згідно з пояснювальною запискою до проекту на сьогодні надходження на розгляд судів великої кількості справ і матеріалів значно збільшило навантаження на суддів. Також до перевантаження судів призвела велика кількість вакантних посад суддів.

Вимоги до кандидата на посаду судді визначено статтею 69 Закону «Про судоустрій і статус суддів», тож саме в цю статтю запропоновано внести зміни. На думку С. Гривка, це дасть змогу взяти участь у конкурсі більшій кількості фахівців, підвищить якість кадрового складу, оновиться суддівський корпус і зменшиться навантаження на суди.

Проектом Закону запропоновано змінити віковий бар'єр для кандидатів на посаду судді: а саме в частині першій статті 69 Закону "Про судоустрій і статус суддів" слово "тридцяти" замінити словами "двадцяти п'яти". Таким чином, запропоновано законодавчо закріпити, що на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший двадцяти п'яти та не старший шістдесяти п'яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п'ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови.

Бажаєте мати розклад судових засідань під рукою? Понад 400 тис. дат засідань по всій Україні є у LIGA360. Швидко знайдіть потрібне засідання, оцініть навантаженість судді або суду, отримуйте сповіщення про зміни. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Позиції Верховного Суду 2021: що потрібно врахувати?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини