Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріуси отримають доступ до Єдиного державного демографічного реєстру

17 листопада 2021, 16:21
2390
0
Реклама

17 листопада 2021 року Верховна Рада прийняла Закон (проект № 3989) «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру».

Нотаріальна палата роз'яснила, що Закон поліпшує можливості щодо ідентифікації особи при вчиненні нотаріальних дій.

НПУ зазначила, що нотаріуси очікують підключення до Єдиного держдемреєстру ще із 2019 року, зважаючи на складність процедури.

Згідно з текстом документа, підготовленим до другого читання:

1. Стаття 11 Закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" доповнюється частиною сьомою, відповідно до якої інформація, відомості або інші персональні дані про особу, що містяться в Реєстрі, надаються нотаріусу під час вчинення ним нотаріальної дії шляхом доступу до інформації Реєстру в установленому порядку після відповідної авторизації із збереженням інформації про нотаріуса, який здійснив такий доступ, введені ним запити, сформовані витяги, а також дату та час перегляду персональних даних та іншої технологічної інформації.

Порядок доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру затвердить Кабінет Міністрів.

2. Внесено зміни до Закону «Про нотаріат», зокрема:

Встановлення особи здійснюється за паспортом громадянина України або за іншим документом, що посвідчує особу, передбаченим Законом "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус", національним паспортом іноземця або документом, що його замінює, посвідченням особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідченням, виданим за місцем роботи фізичної особи. Посвідчення водія, особи моряка, члена екіпажу, особи з інвалідністю чи учасника Другої світової війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів.

При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси, посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, також перевіряють дійсність документів за Єдиним державним демографічним реєстром, якщо документи були оформлені із застосуванням засобів цього Реєстру.

Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій використовує відомості Єдиного державного демографічного реєстру, а також Державного реєстру актів цивільного стану громадян, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, інших єдиних та державних реєстрів, що функціонують у системі Міністерства юстиції.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нотаріату, повідомлення в газеті «Голос України» про початок функціонування програмного забезпечення, що забезпечує доступ нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру, але не пізніше вісімнадцяти місяців з дня опублікування цього Закону, крім пункту 3 розділу І та пункту 2 розділу II цього Закону, які набирають чинності з дня, наступного за днем опублікування цього Закону.

Кабінету Міністрів доручено:

1) протягом трьох місяців з дня опублікування цього Закону:

забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації цього Закону;

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом;

2) протягом шести місяців з дня опублікування цього Закону:

затвердити порядок доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру;

забезпечити безоплатне підключення нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру, в тому числі шляхом надання їм можливості безперервного використання відповідних відомостей у власних інформаційних системах;

забезпечити організацію формування нотаріусами витягів на довідки в електронній формі з Єдиного державного демографічного реєстру;

3) у четвертому кварталі 2022 року поінформувати Верховну Раду про стан виконання цього Закону.

Даруємо спеціальну пропозицію юридичним департаментам до 30-річчя LIGA ZAKON! При замовленні ІТ-платформи LIGA360 для командної роботи й спільного ухвалення рішень - отримуйте вдвічі більше ліцензій з максимальним функціоналом. Поспішайте, адже пропозиція діє тільки до 25 листопада.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини