Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Введено в дію Закон, що посилює відповідальність за жорстоке поводження з тваринами

10 листопада 2021, 14:16
4617
1
Реклама

8 листопада введено в дію Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу" (документ набув чинності 8 серпня). Волонтер Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Ілля Бурлаков роз'яснив основні нововведення.

Зокрема, законом забороняється:

  • бити, вбивати, отруювати чи калічити домашніх тварин;

  • дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії;

  • завдавати домашнім тваринам болю, страждання або пригнічення;

  • дресирувати тварин у спосіб, що завдає шкоди здоров'ю тварини та її загальному стану;

  • умертвляти тварин шляхом утоплення, задушення, використання електричного струму та речовин, що призводять до отруєння;

  •  жебракувати з тваринами;

  • залишати тварину в закритому салоні автомобіля за відсутності в ньому людини при температурі повітря більше +20 С та менше +5 С.

  • замуровувати тварин у підвальних приміщеннях;

  • залишати домашню тварину прив'язаною, якщо довжина прив'язі становить менше 20 метрів, крім собак, що виконують сторожові функції, для яких така довжина має становити не менше 10 метрів;

  • залишати тварину без можливості сховатися у приміщенні, споруді тощо, прив'язаною під дією прямого сонячного проміння при температурі повітря більше +20 С або менше 0 С.

  • залишати домашню тварину прив'язаною без нагляду у громадських місцях чи місцях скупчення людей (поблизу зупинок, магазинів тощо), а також прив'язувати тварин до транспортних засобів та примушувати до бігу за моторними транспортними засобами.

Крім цього, документом внесені зміни до ст. 299 Кримінального кодексу України. Зокрема, жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, а також нацьковування тварин одна на одну чи інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій - будуть каратися обмеженням волі на строк від 1 до 3 років  або позбавленням волі на строк від 2 до 3 років з конфіскацією тварини.

У випадку, коли ці дії кривдник вчинить у присутності малолітньої чи неповнолітньої особи - покарання передбачено у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років з конфіскацією тварини.

Позбавленням волі від 5 до 8 років з конфіскацією тварини караються дії, вчинені з особливою жорстокістю або щодо двох і більше тварин, або повторно чи групою осіб.

Статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення за жорстоке поводження з тваринами також передбачена адміністративна відповідальність.

Зокрема, жорстоке поводження з тваринами - знущання над тваринами, у тому числі і безпритульними, завдання побоїв або вчинення інших насильницьких дій, що завдали тварині фізичного болю, страждань і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин, - тягнуть за собою накладення штрафу від 3400 до 5100 грн з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров'я.

Як уникнути помилок при укладанні договорів? Новий функціонал CONTRACTUM у LIGA360 укаже на помилки автоматично. А ще він виділить найбільш значущі пункти для перевірки - суми, реквізити та ін. Дізнавайтеся деталі за посиланням.

Стикнулися з незвичною правовою ситуацією? Відповідь знайдете на ІТ-платформі LIGA360. Покрокові алгоритми дій, судова практика, свіжа аналітика лідерів галузі. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини