Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Залучати захисника для проведення окремої процесуальної дії слід лише у виключних випадках: суддя ККС ВС

Реклама

Національна асоціація адвокатів України за ініціативою Комітету захисту прав людини 2 листопада 2021 року провела круглий стіл на тему «Окрема процесуальна дія в кримінальному процесі: невідкладність та етичні засади взаємодії адвокатів».

До роботи заходу долучилася суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Білик, повідомляє пресслужба Верховного Суду.

Під час круглого столу обговорили питання завчасності та належності повідомлення адвоката про проведення процесуальної дії, йшлося також про поняття «невідкладності» окремої процесуальної дії, врахування правил адвокатської етики під час участі адвоката у її проведенні тощо.

На заході звернули увагу на те, що порядок і можливість залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії регулюється ст. 53 КПК. За цією статтею захисник може залучатися слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії.

Суддя ККС ВС Наталія Білик зауважила, що інститут залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії сприяє дотриманню строків судового розгляду, але тільки в тому разі, якщо він застосовується у суворій відповідності до вимог чинного КПК та лише у невідкладних, виключних випадках. «Якщо слідчий чи прокурор залучає захисника в тих випадках, коли це дійсно необхідно, то це полегшує роботу суду», - наголосила суддя. За її словами, грубе порушення цієї статті може свідчити про істотне порушення прав та свобод людини, відтак - стати причиною визнання доказів, отриманих внаслідок такого порушення, недопустимими.

Наталія Білик акцентувала, що кожен учасник судового процесу має бездоганно дотримуватися кодексу професійної етики та норм процесуального законодавства, адже це є запорукою справедливого розгляду та йде на користь загальній справі.

Вона закликала учасників обережно застосовувати ст. 53 КПК - лише в тих випадках, коли без залучення іншого адвоката неможливо обійтися, і не зловживати цією статтею, щоб не шкодити ні клієнтові, ні справі.

Дізнавайтеся першими про правові зміни - мінімізуйте юридичні ризики. ІТ-платформа LIGA360 сповістить про зміни законів, судових рішень, компаній. Заручіться підтримкою надійного партнера ЛІГА:ЗАКОН в умовах постійних змін.

Читайте також:

Можливість адвокатів працювати за спрощеного оподаткування для самозайнятих осіб: НААУ закликає ухвалити зміни

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини