Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сертифікат про форс-мажорні обставини: податківці навели алгоритм отримання

Реклама

Поняття форс-мажорних обставин регулюється Законом № 671/97-ВР «Про торгово-промислові палати в Україні» (зі змінами та доповненнями) (далі - Закон № 671). Згідно з пунктом 2 статті 14-1 Закону № 671 форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об'єктивно унеможливлюють виконання зобов'язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов'язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами.

Про це повідомляє Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Засвідчення форс-мажорних обставин і видача Сертифіката про настання таких обставин відноситься до компетенції Торгово-промислової палати України (далі - ТПП) та уповноважених регіональних органів ТПП.

Водночас в Україні впроваджує свою діяльність Асоціація «Український національний комітет Міжнародної торгової палати» (ICC Ukraine), яка також видає сертифікати про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили).

Засвідчення форс-мажорних обставин і видача Сертифіката про настання таких обставин належить виключно до компетенції Торгово-промислової палати України та уповноважених регіональних органів ТПП.

Зокрема, в Єдиному реєстрі судових рішень вже є рішення суду, де Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили), виданий ICC Ukraine, визнаний неналежним і недопустимим доказом у цій справі, з огляду на те, що такий сертифікат не виданий ТПП України чи регіональною ТПП.

З цього приводу ТПП України звернулось до суду про визнання статуту ICC Ukraine недійсним і заборону вчиняти незаконні дії, а також до правоохоронних органів із заявою про відкриття кримінального провадження щодо протиправних дій ICC Ukraine, яка спричиняє шкоду підприємцям і Державному бюджету.

Згідно з Регламентом засвідчення Торгово-промисловою палатою України та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин (Регламент) за зверненням суб'єктів господарської діяльності (юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців) та будь-яких фізичних осіб, окремо, по кожному окремому договору, окремим податковим та/або іншим зобов'язанням/обов'язком, виконання яких настало згідно з умовами договору (контракту, угоди та ін.), законодавчих чи інших нормативних актів і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин, видають цей сертифікат.

Залежно від того, які зобов'язання неможливо виконати, у зв'язку з настанням форс-мажорних обставин, необхідно заповнити відповідні заяви, а саме:

1) Заява про засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) для суб'єктів господарювання / фізичних осіб за договірними зобов'язаннями;

2) Заява про засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) для суб'єктів господарювання / фізичних осіб за податковими зобов'язаннями;

3) Заява про засвідчення форс-мажорних обставин (обставини непереборної сили) для суб'єктів господарювання / фізичних осіб за податковими зобов'язаннями для списання безнадійного податкового боргу;

4) Заява про засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), які унеможливили виконання обов'язків (зобов'язань) для суб'єктів господарювання / фізичних осіб за законодавчими та іншими нормативними актами України.

Сертифікат видається на платній основі. Суб'єкти малого підприємництва відповідно до ст. 14-1 Закону «Про торгово-промислові палати в Україні» мають право отримати безкоштовно сертифікат про настання форс-мажорних обставин (обставини непереборної сили), сплачуючи тільки за розгляд заяви і наданих документів.

Форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) засвідчуються за зверненням суб'єктів господарської діяльності та фізичних осіб щодо кожного окремого договору, окремим податковим та/чи іншим зобов'язанням/обов'язком, виконання яких настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання яких стало неможливим через наявність зазначених обставин.

Заява за встановленою ТПП формою про засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) подається за підписом керівника підприємства, організації з відбитком печатки підприємства, або за його дорученням - довіреною особою. Заява фізичної особи подається за її підписом особисто або за її дорученням- довіреною особою. До кожної окремої заяви додається окремий комплект документів.

Заявник несе відповідальність за повне та належне оформлення встановленої форми заяви для відповідної категорії заявників, достовірність викладених фактів, наданих документів, доказів, даних, вірність завірених ним копій згідно з чинним законодавством України.

Ще більше інформації про партнерів й конкурентів вашого бізнесу. Відтепер сервіс CONTR AGENT доповнився 30 реєстрами для перевірки ліцензій компаній. Замовте рішення сьогодні та захистіться від сумнівних бізнес-зв'язків.

Читайте також:

Організація і проведення фінмоніторингу адвокатами: набув чинності порядок

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини