Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Додаткове покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами: ВС вказав на підстави призначення

Реклама

В постанові у справі № 333/6785/19 від 17 серпня 2021 року ВС указав на підстави призначення особі додаткового покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами. Про це повідомила прес-служба Суду.

Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. Протестувати систему можна за посиланням.  Готуєтеся до судового засідання? Дізнавайтеся шанси на перемогу в системі VerdictumPRO. Спробуйте безкоштовний тест прямо зараз.

Суть справи: захисник особи, засудженої за порушення правил безпеки дорожнього руху (ч. 1 ст. 286 КК України), звернувся до Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просив скасувати додаткове покарання, призначене особі, у виді позбавлення права керувати транспортними засобами.

ВС залишив касаційну скаргу без задоволення, зазначивши, зокрема, таке.

Так, апеляційний суд скасував вирок суду першої інстанції щодо особи в частині звільнення її від відбування додаткового покарання та ухвалив у цій частині новий вирок. Під час призначення покарання суд апеляційної інстанції правильно застосував положення кримінального закону, в тому числі й у частині призначення додаткового покарання. Зокрема, санкцією ч. 1 ст. 286 КК України (в редакції Закону України від 24 вересня 2008 року № 586-VI) було передбачено кумулятивну санкцію, яка передбачає наявність як основного, так і додаткового виду покарання.

Отже, суд, обираючи засудженому покарання, у межах своїх дискреційних повноважень мав підстави для призначення засудженому додаткового покарання у виді позбавлення права керувати транспортними засобами.

Положення ст. 55 КК України не містили колізій із положеннями ч. 1 ст. 286 КК (в редакції Закону України від 24 вересня 2008 року № 586-VI). Тож немає підстав вести мову про те, що положення Загальної частини КК України іншим чином регулюють ті самі питання, аніж положення Особливої частини КК України. Позбавлення права керувати транспортними засобами є різновидом позбавлення права займатися певною діяльністю. До того ж цей вид покарання може бути призначений як додаткове покарання й у випадках, коли він не передбачений у санкції статті (санкції частини статті) Особливої частини КК України (ч. 2 ст. 55 КК України).

ККС ВС також відхилив аргументи касаційної скарги про те, що призначення такого додаткового покарання, як позбавлення права керувати транспортними засобами, є обмеженням права засудженого на працю.

Усі рішення українських судів доступні в системі VerdictumPRO. Отримуйте доступ до бази із 94 млн судових справ із можливостями аналітики. Замовте VerdictumPRO окремо, або ще із 50 цифровими інструментами у складі LIGA360:Юрист.

Читайте також: Верховний Суд визнав роздруківки з Viber допустимим доказом

Верховний Суд вказав, що не є належним доказом сплати судового збору

ВП ВС вказала на пріоритетність норм ЦК у справі про визнання недійсним свідоцтва про право власності

Що враховується при визначенні розміру витрат на правничу допомогу: рішення Великої Палати ВС

ВС роз'яснив, коли адвокат може представляти неповнолітню дитину в суді без згоди батьків

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини