Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оподаткування у сфері земельних правовідносин та маркетингових послуг: правові позиції ВС

Реклама

У постанові у справі № 120/4866/18-а від 18 червня 2021 року КАС ВС висловив правові позиції стосовно оподаткування у сфері земельних правовідносин та маркетингових послуг, повідомила прес-служба Суду. Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. Протестувати систему можна за посиланням

Суть справи: фізична особа - підприємець просила визнати протиправними та скасувати податкові повідомлення-рішення, якими їй збільшено податкове зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб від здійснення підприємницької діяльності, донараховано зобов'язання зі сплати військового збору, з податку на додану вартість та нараховано штрафи.

Суди попередніх інстанцій відмовили в задоволенні позову. Вони погодилися з висновками податкового органу щодо неправомірного включення позивачем у 2016 році до складу інших витрат сум сплаченого військового збору, орендної плати з фізичних осіб за землю комунальної власності, земельного податку з фізичних осіб, внаслідок чого відбулося заниження чистого оподаткованого доходу.

Також суди, проаналізувавши умови дистриб'юторського договору, укладеного між позивачем і товариством, та норми податкового законодавства, погодилися з висновками відповідача, що в покупця (платника ПДВ) при отриманні від продавця (платника ПДВ) винагороди в грошовій формі (бонуса) у зв'язку з досягненням відповідних показників (зокрема, здійснення закупівлі товарів необхідного обсягу в постачальника) виникли податкові зобов'язання з ПДВ на суму отриманої винагороди (бонуса).

Готуєтеся до судового засідання? Дізнавайтеся шанси на перемогу в системі VerdictumPRO. Спробуйте безкоштовний тест прямо зараз.

Судова палата з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов'язкових платежів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду частково задовольнила касаційну скаргу: скасувала два повідомлення-рішення, якими збільшено податкове зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб від здійснення підприємницької діяльності, донараховано зобов'язання зі сплати військового збору та нараховано штрафні санкції.

Суд роз'яснив, що до витрат ФОП, пов'язаних зі здійсненням ним господарської діяльності, на час виникнення спірних правовідносин (до 1  січня 2017 року) належали витрати на сплату орендної плати за землю державної та комунальної власності та/або земельного податку.

В іншій частині рішення судів попередніх інстанцій Верховний Суд залишив без змін, оскільки мотиваційні (бонусні) виплати, отримані за дистриб'юторським договором, належать до винагороди за надання маркетингових послуг, які є об'єктом оподаткування ПДВ в розумінні  п. 185.1 ст. 185 ПК.

Як зупинити рейдерське захоплення? Поставте на контроль свою нерухомість в сервісі SMS-Маяк, щоб миттєво отримувати сигнали про зміни в Реєстрі речових прав. Це допоможе вчасно звернутися до державного реєстратора та до суду, і зупинити незаконні дії. Спробуйте зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини