Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок юридичних послуг в Україні: як минув I квартал 2021 року

2 червня 2021, 10:00
3556
0
Реклама

На початку 2020 року всім відомі події, пов'язані з пандемією COVID-19, сколихнули світ і змусили бізнес швидко пристосовуватися до нових правил і реалій.

Компанія ЛІГА:ЗАКОН ретельно вивчила, як ринок юридичних послуг відреагував на коронакризу, і підготувала для вас результати дослідження DATA SMART.

DATA SMART Аналіз - щоквартальний зріз юридичного ринку, побудований на основі даних з відкритих джерел, інформації з Національного юридичного каталогу Liga:BOOK і думок експертів. Він створюється в ЛІГА:ЗАКОН та є частиною щорічного рейтингу юридичного ринку LIGA ZAKON AWARDS, оцінює всі вагомі чинники, що впливають на розвиток ринку юридичних послуг України та динаміку росту його гравців.

Особливістю щоквартального зрізу, порівняно з річними показниками, стало те, що протягом року він буде враховувати найбільш динамічні напрями. Перший рейтинг присвячено активності юридичних компаній у медіа. «На додаток до прозорих даних, разом з Експертною радою, яку плануємо створити вже в червні - липні з відомих правників, ми будемо обговорювати тенденції, які формують та змінюють ринок», - зазначив голова Експертної ради та керівник Медіа-центру ЛІГА:ЗАКОН Олександр Липський.

Динаміка розвитку ринку

Ринок продовжує залишатися більш ніж конкуретним, і загальна кількість юридичних компаній продовжує збільшуватися, а молоді юристи продовжують створювати нові адвокатські бюро і об'єднання або намагаються злитися з більш сильними та успішними гравцями ринку.

Нижче розглянемо офіційні дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців в Україні за останні три роки поквартально:

Але якщо порівнювати дані у розрізі першого кварталу 2019, 2020 та 2021 років, ми спостерігаємо все ж таки спадну динаміку зростання ринку та збільшення кількості закритих компаній у співвідношенні до відкритих.

Артем Афян, керуючий партнер Juscutum: «Я вважаю, що юридичний ринок досить серйозно здригнувся та стиснувся. Менше, ніж багато хто боявся, проте більше, ніж багато хто очікував. Зменшилася частина запитів на послуги, деякі фірми переформатувалися з розвитку на виживання. Хоча мені здається, що коронакриза справила менший негативний вплив на ринок, ніж криза 2008 року, де гроші просто випарувалися. Але, без сумнівів, ці кризи близькі за ступенем ефекту».

Тобто ринок поступово звужується, витісняючи більш слабких гравців, але тим не менш продовжує зростати, як і конкурентна боротьба за клієнтів. Варто зазначити, що ті юридичні компанії, які швидко не перейшли на цифрові інструменти залучення клієнтів, почали поступатися часткою ринку більш вправним гравцям, які створили та системно реалізовували свої омніканальні цифрові стратегії просування.

Можна констатувати, що ринок юридичних послуг пережив пандемію з помірними втратами та досить оперативно адаптувався до нових умов, зокрема зберігаючи свою медіаактивність.

«У нас було три плани дій на випадок розвитку різних прогнозів - песимістичного, нейтрального і оптимістичного. Ці три плани завжди у нас напоготові. Песимістичні прогнози для фірми не підтвердилися. У березні минулого року ми були дуже обережні, не робили дій: не скорочували людей, не зменшували зарплати. Ми розуміли, що ринок повинен відреагувати негативно, але в Sayenko Kharenko нам цього вдалося уникнути», - зазначив Сергій Погребной, партнер ЮФ Sayenko Kharenko.

Медіаактивність

У межах щоквартального DATA SMART Аналізу оцінювалися кількісні показники за результатами 12 місяців і медіаактивність у I кварталі 2021.

Лідерами присутності в ЗМІ у 2020 - 2021 році стали такі юридичні фірми (ранжування здійснено за кількісними показниками):

Дослідження проводилося з-понад 100 українських юридичних компаній і десятків тисяч публікацій починаючи з 2020 року та враховувало розподіл ваги коефіцієнтів 60% до 40% публікацій у спеціалізованих ЗМІ та загальнополітичних і ділових медіа відповідно.

Лідери показали найбільшу активність у комунікаціях з медіа та високі показники охоплення аудиторії.

Зазначимо, що інформаційно-аналітичні портали ЛІГА:ЗАКОН: «ЛІГА:ЗАКОН Бізнес», «ЮРЛІГА», «Бухгалтер.ua» є провідними національними професійними медіамайданчиками, мають велику читацьку аудиторію, яка збільшується з року в рік, і гарну SEO-оптимізацію, а у користувачів каталогу Liga:BOOK є унікальна можливість робити свої публікації в стрічці новин зазначених медіа.

Якщо говорити про I квартал 2021 року, то тут маємо 4 компанії, які зробили значний стрибок за кількістю згадувань їх бренду в медіа.

Позиція компанії за результатами
I кв. 2021 р.

Позиція компанії за результатами

12 міс.

Алєксєєв, Боярчуков та Партнери

1

1

Asters

2

2

Ader Haber

3

5

Ілляшев та Партнери

4

3

Кравець і партнери

5

4

Juscutum

6

9

Sayenko Kharenko

7

6

Правовий Альянс

8

14

Arzinger

9

10

GOLAW

10

7

Обирайте власні можливості просування з Liga:BOOK. Персональна сторінка компанії, інформація про клієнтів, відгуки та PR-підтримка у фахових медіа ЛІГА:ЗАКОН. Дізнайтеся більше

Судова практика

Найбільш затребуваними практиками на ринку вже декілька років поспіль залишаються кримінальна (кримінальне право та процес) та судова, а також корпоративна безпека і податкове право.

«Основними драйверами ринку залишаються судочинство, тобто представництво інтересів в судах. Ми, наприклад, є № 1 в сфері міжнародної торгівлі. Для нас це великий шматок роботи. Також банкрутство, міжнародні арбітражі, великі міжнародні судові справи, в яких ми беремо участь. Дуже активно розвивається кримінальна практика в зв'язку з тим, що і правоохоронні органи активізуються, і держава ставиться до цього все більш серйозно», - розповів Роман Марченко, старший партнер ЮФ «Ілляшев та Партнери».

За даними системи аналізу судових рішень Verdictum, максимальна кількість судових рішень, зареєстрованих у першому кварталі 2021 року, надійшла за галузями кримінального та податкового права, також не втрачають актуальність трудові та сімейні спори.

А от спеціалізація фахівців, юридичних компаній, які представлені у Національному юридичному каталозі Liga:BOOK, розділилася таким чином:

Представлені дані можуть свідчити про перспективні галузі права та напрями, на просування в яких варто звернути увагу

Перевірте, чи ваша компанія обрала всі ключові спеціалізації - оновіть дані в каталозі Liga:BOOK. Він допомагає клієнтам знайти юристів, адвокатів, нотаріусів і надає комплексну PR-підтримку вашого бренду. Дізнайтеся про всі можливості Liga:BOOK прямо зараз

Просування послуг і безпека

Зауважимо, що юридичні компанії досить швидко підхопили нові тенденції та практично повністю діджиталізували процес залучення клієнтів і взаємодії з ними вже із середини 2020 року.

Також в юридичних фірмах збільшилися інвестиції в хмарні технології для забезпечення юристам надійної та захищеної віддаленої роботи з документами, в інструменти захисту, резервного зберігання та посилення безпеки даних.

«У 2021 рік ми увійшли зі зміненою поведінкою. Ми пристосувалися до карантинних умов, при цьому якість послуг зовсім не постраждала. Клієнти вже чітко розуміють, що юрист може обійтися без офісу і роздутого штату», - зазначив Владислав Кисіль, партнер KPD Consulting Law Firm.

Змінилися й підходи до просування послуг. На юридичному ринку зростає попит на фахівців з діджитал-маркетингу, активніше використовуються інструменти контекстної реклами та заходи в режимі відеоконференцій, юристи починають пізнавати ази SEO-просування. Юридичні компанії активно розвивають свої цифрові комунікаційні канали та збільшують бюджети на онлайн-просування в соціальних мережах, контекстну рекламу тощо.

Варто зазначити, що в Національному юридичному каталозі Liga:BOOK створені найбільш сприятливі умови для просування профілю компанії та розміщених матеріалів через SEO-просування. Щомісяця наші експерти з SEO здійснюють заходи для того, аби каталог Liga:BOOK і його контент був максимально оптимізований для пошукових систем. Тож, створивши та правильно заповнивши профіль у Liga:BOOK, ви можете отримати додатковий канал залучення клієнтів на ваш сайт, і ваш бренд буде якісніше представлений у результатах пошукової видачі за відповідним пошуковим запитом.

Фінанси

Щодо фінансових питань, то більшість компаній залишили свої ставки на докризовому рівні, а песимістичні фінансові прогнози для них не підтвердилися. Здебільшого у юридичних фірм реалізовувався середній фінансовий прогноз, який передбачав помірну дохідність без скорочення персоналу та радикального скорочення операційних витрат. Партнери провідних юридичних компаній зазначають, що всі практики мали середнє завантаження, а бізнес обирав фіксований бюджет і середні ставки.

«У нас багато клієнтів, які дійсно сильно постраждали від пандемії. Зрозуміло, що ми були змушені йти на якісь поступки, які мали не системний, а саме точковий характер. Але це стосувалося питань, пов'язаних з пандемією. За нашими традиційними напрямками ми не знижували тарифи і працювали за тими ж ставками, що і в 2019 році», - зауважив Тімур Бондарєв, керуючий партнер Arzinger.

Після коронакризи юристи не очікують глобальних змін, але погоджуються, що внутрішня та зовнішня політика мають значний вплив, а юридичний ринок може розвиватися лише на тлі зростаючої економіки.

Ми також розпитали у партнерів KPD Consulting, Sayenko Kharenko, «Ілляшев та Партнери», Juscutum та Arzinger, як коронавірусна паніка вплинула на роботу їхніх компаній. Деталі в інтерв'ю за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини