Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посібник з догляду за дитиною до трьох років: спірна позиція Минтруда

30 січня 2010, 09:00
16494
3
Реклама

Посібник з догляду за дитиною до досягнення ним трирічного віку не може і не повинно виплачуватися у розмірі прожиткового мінімуму. Такий висновок виходить з листи Минтруда № 594/0/14-10/5наданого у відповідь на запит ЛІГА :ЗАКОН.

Втім, з таким укладенням ще можна посперечатися. Зокрема, згідно ст. 43 Закони "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності і витратами, обумовленими похованням" (у редакції на 01.01.2007)а також згідно ст. 15 Закону "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (у редакції на 01.01.2007) відзначалося, що "допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років". Трохи пізніше ці норми неодноразово коригувалися Законом про держбюджет на відповідний рік (і, звичайно ж, убік зменшенням посібника).

Усе б нічого, але 9 липня 2007 рокуа потім і 22 травня 2008 року Конституційний Суд України визнав такі законодавчі поправки неконституційними, оскільки "законом про Держбюджет не можна вносити зміни до інших законівзупиняти їх дію чи скасовувати їх, оскільки з об' єктивних причин це створює протиріччя у законодавстві, і як наслідок - скасування та обмеження прав і свобод людини і громадянина". До того ж Конституція не надає Закону про Держбюджет вищої юридичної сили відносно інших законів. Виходячи з цього, передбачається, що розмір посібникаяк і раніше, повинен виплачуватися у розмірі прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.

Через усе вищесказане, роз'яснення Минтруда можна вважати не цілком юридично коректним, а тому невдоволеним молодим матерям і батькам є сенс звертатися до адміністративного суду з позовом до Управління праці і соціального захисту населення відповідної місцевої поради про визнання протиправними дії відповідача відносно відмови у виплаті посібника з догляду за дитиною до досягнення ним трирічного віку. А така відмова, швидше за все, таки матиме місце (зважаючи на досить тверду позицію Минтруда). Доречно зауважити, прецеденти вже були, а рішення виносилося в користь позивача.

Ще одна досить спірна ситуація пов'язана з одночасним перебуванням матері у відпустці по догляду за дитиною до 3 років і декретній відпустці. Який дохід вона зможе отримати у такому разі - також нещодавно роз'яснили фахівці Минтруда. Проте цього разу роз'яснення більше порадує молодих матерів, а чому - см "Якщо декрет і відпустка по догляду за дитиною співпали, на що розраховувати жінці"?.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини