Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як діяти, якщо заяву про держреєстрацію подано до суб'єкта, якого позбавлено доступу до реєстру

Реклама

На практиці іноді трапляються випадки, коли документи, подані для проведення державної реєстрації у сфері нерухомості чи бізнесу, опиняються на розгляді у державного реєстратора, якого позбавили доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРП) або Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ЄДР).

Як діяти в такій ситуації, пояснила заступник керівника Офісу протидії рейдерству Мін'юсту Олена Антонюк.

За словами пані Антонюк, якщо ваші документи, подані для проведення державної реєстрації у сфері нерухомості чи бізнесу, перебувають на розгляді у державного реєстратора, якому Міністерство юстиції тимчасово заблокувало або анулювало доступ до відповідного реєстру, потрібно звернутися із заявою про передачу таких документів іншому реєстратору.

Куди необхідно звернутися з відповідною заявою?

Якщо йдеться про проведення реєстраційних дій щодо юридичних осіб, ФОПів або громадських формувань, така заява подається громадянином безпосередньо до Міністерства юстиції. Коли ж мова йде про передачу прав на обробку заяв, зареєстрованих у ДРП, громадянину не обов'язково звертатися до Мін'юсту, оскільки це питання може бути оперативно вирішено міжрегіональним управлінням відомства.

Кому будуть передані документи для завершення реєстраційних дій?

Такі документи передаються на розгляд суб'єкту державної реєстрації прав, що забезпечує зберігання реєстраційних справ у паперовій формі.

Щодо ЄДР - реєстраційна справа в паперовій формі зберігається у суб'єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи, громадського формування, ФОП:

- щодо юридичної особи (крім громадського формування та релігійної організації) та ФОП - у виконавчих органах міської ради міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київській, Севастопольській міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях;

- щодо релігійної організації - у центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, Раді міністрів АР Крим, в обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях;

- щодо громадського формування, професійних спілок, їх організацій, об'єднань профспілок - у Міністерстві юстиції, територіальних органах Міністерства в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Стосовно ДРП - зберігання реєстраційних справ у паперовій формі здійснюється виключно виконавчими органами міських рад міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київською, Севастопольською міськими, районними, районними у містах Києві та Севастополі державними адміністраціями за місцезнаходженням відповідного майна.

До якого суб'єкта будуть передані документи для завершення реєстраційних дій у разі відсутності у державних реєстраторів, що забезпечують зберігання реєстраційних справ у паперовій формі, доступу до реєстру або ж відсутності самих державних реєстраторів?

У цьому випадку відповідно до листа Міністерства юстиції від 19.03.2020 № 1592/19.2.3/32-20 зазначені заяви як у ДРП, так і в ЄДР передаватимуться міжрегіональними управліннями Мін'юсту іншим суб'єктам державної реєстрації у межах адміністративно-територіальної одиниці, в якій розташований відповідний об'єкт нерухомого майна, юридична особа або ФОП.

Державні реєстратори, яким тимчасово заблоковано або анульовано доступ до відповідного реєстру і у яких залишилися нерозглянуті заяви, також можуть ініціювати питання щодо передачі прав на обробку таких заяв.

Захистити своє майно від рейдерів допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини