Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Завтра Конституційний Суд розгляне дві справи за конституційним поданням нардепів

Реклама

Велика палата Конституційного Суду України 11 березня о 10.00 на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розгляне справу за конституційним поданням 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції України статей 96-1, 96-2 Кримінального кодексу України (щодо спеціальної конфіскації). Про це повідомила прес-служба КСУ.

Автори клопотання просять визнати такими, що не відповідають низці приписів Конституції , оспорювані статті КК, якими передбачене застосування спеціальної конфіскації.

В клопотанні зазначається, що оскаржувані статті є неконституційними, оскільки спеціальна конфіскація дублює покарання у вигляді конфіскації майна, порушує принцип пропорційності, принцип індивідуалізації відповідальності та презумпцію невинуватості, позбавляє права приватної власності.

Крім того, Велика палата КСУ 11 березня о 10.20 на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розгляне справу за конституційним поданням 51 народного депутата щодо відповідності Конституції п. 6 ч. 1 ст. 4, ч. 3 ст. 11 Закону „Про добровільне об'єднання територіальних громад“ від 5 лютого 2015 року № 157-VIII зі змінами.

Зазначається, що оспорювані приписи Закону встановлюють, що добровільне об'єднання територіальних громад здійснюється відповідно до перспективних планів формування територій громад, затвердження яких належить до повноважень Кабміну.

Народні депутати вважають, що оспорювані приписи Закону не відповідають низці статей Конституції, оскільки „наявність законодавчо встановленого механізму об'єднання територіальних громад суперечить ідеології добровільного об'єднання територіальних громад та призводить до звуження конституційного права жителів громади на таке добровільне об'єднання“.

Для побудови виграшної стратегії захисту клієнта в суді існують сучасні діджитал-сервіси, які допомагають полегшити роботу адвоката. Аналітична система аналізу судових рішень Verdictum надає доступ до 85 млн судових рішень та допомагає оперативно вивчити позицію конкретного судді та колег у схожих справах. Окрім цього система надає доступ до розкладу судових засідань і завантаженості суддів. Отримайте доступ до Verdictum.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини