Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд роз'яснив важливий аспект процесуального правонаступництва

Реклама

Здійснюючи процесуальне правонаступництво, суд має вказати правові підстави, оскільки від цього залежить характер правовідносин сторін. Про це йдеться в постанові Верховного Суду від 16 грудня 2020 року у справі № 296/6683/18, повідомила прес-служба ВС.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. VERDICTUM PRO за допомогою штучного інтелекту проаналізує Ваш позов та покаже шанси на успіх у судовому засіданні в першій інстанції, а також відобразить шанси на перемогу в апеляційній та касаційній інстанціях. Таким чином, тепер Ви зможете розрахувати вірогідність перемоги Вашого клієнта на будь-якому етапі розгляду справи в суді. Детальніше за посиланням

Суть справи: після пред'явлення до суду позову про стягнення одним із колишнього подружжя з другого компенсації за частку набутого у шлюбі спільного майна відповідач помер, і районний суд протокольною ухвалою залучив до справи як відповідача сина померлого, який раніше був у справі третьою особою.

Місцевий суд стягнув із правонаступника грошову компенсацію 1/2 частини вартості гаража й автомобіля, оскільки вони є спільною власністю подружжя. При цьому суд керувався нормами СК України та ст. 364 ЦК.

В апеляції таке рішення було скасовано і задоволено позовні вимоги тільки в частині компенсації за автомобіль. Апеляційний суд навів інші правові підстави та застосував інші норми. Він зазначив, що, змінивши відповідача, місцевий суд не врахував, що син колишнього чоловіка позивачки не є співвласником спірного майна. Натомість він без законних підстав продав належну позивачці частину спірного автомобіля і таким чином збагатився за рахунок останньої, тому повинен ці кошти повернути відповідно до ст. 1212 ЦК.

Колегія суддів ВС не погодилась із висновками судів попередніх інстанцій і направила справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Обґрунтування Верховного Суду

  • Позивачка заявила вимоги до колишнього чоловіка про стягнення грошової компенсації, обґрунтовуючи свій позов нормами СК щодо майна подружжя й ст. 364 ЦК України (виділ частки). Після смерті колишнього чоловіка та заміни судом відповідача у справі позивачка своїх вимог не уточнювала.

  • Місцевий суд розглядав позовні вимоги на підставі норм СК і ЦК, до яких змінений відповідач жодного стосунку не має, оскільки між ним і позивачкою немає відповідних правовідносин.

  • Апеляційний суд мотивував своє рішення положеннями ст. 1212 ЦК, яка регулює зобов'язання у зв'язку з набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави, посилаючись на те, що син колишнього чоловіка позивачки без її згоди продав автомобіль. Проте позивачка таких вимог не заявляла, як на фактичну, так і на правову підставу на це не посилалася, відповідних доказів не подавала. Апеляційний суд на порушення вимог статей 13, 367 ЦПК вийшов за межі як позовних вимог, так і апеляційної скарги.

  • Зі змісту протокольної ухвали про заміну відповідача не має можливості визначитися із правовою підставою такої заміни, оскільки в ній відсутнє правове обґрунтування. Суд повинен уточнити статус відповідача і вимоги позивачки до нього. Тобто слід з'ясувати, новий відповідач був залучений як спадкоємець первісного відповідача чи як сингулярний (одиничний) правонаступник, згідно з яким від одного до іншого суб'єкта переходять лише окремі права та обов'язки. Від цього залежать застосування відповідних норм матеріального права, умови і підстави їх застосування.

Компанія ЛІГА:ЗАКОН пропонує незамінні інформаційно-аналітичні продукти та комплексні рішення для юристів за мега знижками до 60%. Уся нормативно-правова інформація, алгоритми дій у різноманітних ситуаціях, судові рішення з правовими позиціями, типові договори та шаблони. Оберіть своє рішення для автоматизації рутинної роботи та продуктивного Нового 2021 року. Встигніть оформити замовлення зі знижкою, до завершення акції залишились лічені дні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини