Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Співвласник квартири зобов'язаний сплачувати витрати на комунальні послуги, навіть якщо проживав окремо: ВС

Реклама

Суть справи: позивач просив визнати його особою, що утримувала майно, яке перебуває у спільній частковій власності, в повному обсязі на суму 10 544 грн та стягнути з відповідачки на його користь витрати з оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 5 272 грн.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні цих позовних вимог. Рішення обґрунтовані тим, що між сторонами відсутні договірні відносини щодо розподілу витрат на утримання спірної квартири, а позивачу нарахована плата за користування ним послугами, при цьому відповідач вказаними послугами не користувалась.

Однак колегія суддів Цивільного суду ВС із таким висновком не погодилась, задовольнивши вимоги щодо стягнення ЖКП.

Відповідну постанову у справі № 703/2200/15-ц ВС прийняв 19.08.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут. В окремому розділі системи ви зможете ознайомитись із усіма правовими правовими позиціями ВС.

Позиція Верховного Суду

У частині першій статті 322 ЦК України передбачено, що власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 360 ЦК України передбачено, що співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов'язаннями, пов'язаними із спільним майном.

Боржник, який виконав солідарний обов'язок, має право на зворотну вимогу (регрес) до кожного з решти солідарних боржників у рівній частці, якщо інше не встановлено договором або законом, за вирахуванням частки, яка припадає на нього (ч. 4 статті 544 ЦК України).

ВС вказав, що кожен співвласник зобов'язаний брати участь у витратах щодо утримання майна, що є у спільній частковій власності, незалежно від того, хто здійснює фактичні дії, спрямовані на утримання спільного майна.

Співвласник, який виконав солідарний обов'язок щодо сплати необхідних витрат на утримання майна, має право вимагати від іншого співвласника їх відшкодування.

Якщо хтось із співвласників відмовляється брати участь у витратах, інші співвласники можуть здійснити їх самостійно і вимагати від цього співвласника відшкодування понесених витрат у судовому порядку або ж безпосередньо звернутись до суду з позовом про примусове стягнення з співвласника, який відмовився нести тягар утримання спільного майна, коштів для цієї мети.

Читайте також: Нові договори про надання комунальних послуг: прийнято Закон

Тільки до 14-го грудня компанія ЛІГА:ЗАКОН пропонує незамінні інформаційно-аналітичні продукти та комплексні рішення для юристів за мега знижками. Уся нормативно-правова інформація, алгоритми дій у різноманітних ситуаціях, судові рішення з правовими позиціями, типові договори та шаблони. Оберіть своє рішення для автоматизації рутинної роботи та продуктивного Нового 2021 року. Встигніть оформити замовлення зі знижкою.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини