Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Домашнє насильство: які заходи застосовуються до кривдника

23 листопада 2020, 09:15
1294
0
Реклама

Як протидіяти домашньому насильству та які заходи передбачено законодавством, проконсультували фахівці Мукачівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Обмежувальні заходи, які можуть застосовуватися до кривдника:

1. Терміновий заборонний припис;

2. Обмежувальний припис.

Терміновий заборонний припис виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Нацполіції (далі - уповноважений підрозділ поліції) у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров'ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення і може полягати в:

- зобов'язанні залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

- забороні на вхід і перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;

- забороні в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Обмежувальний припис - захід тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов'язків, спрямованих на забезпечення безпеки постраждалої особи, і полягає в:

- забороні перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;

- усуненні перешкод у користуванні майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;

- обмеженні спілкування з постраждалою дитиною;

- забороні наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;

- забороні особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

- забороні вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв'язку особисто і через третіх осіб.

Обмежувальний припис видає суд на строк від одного до шести місяців, судові витрати у справах про видачу обмежувального припису не сплачуються.

Зверніть увагу, екосистема LIGA360 отримала нову функцію автоматичного відстеження змін не лише НПА в цілому, а й окремих його абзаців.

Щойно відбудуться зміни - ви отримаєте сповіщення в модулі SMART-сигнали. Відстежувати зміни в окремих нормах - тепер реально з LIGA360. Отримайте LIGA360 для ознайомлення вже сьогодні

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини