Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС надав роз'яснення щодо права на звернення до господарського суду в інтересах юридичної особи

Реклама

Колегія суддів Господарського суду ВС прийняла постанову у справі № 910/17599/19 від 8.09.2020 щодо права на звернення до господарського суду в інтересах юридичної особи, повідомляє прес-служба ВС.

З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Суть справи: ТОВ «Фав-Україна» в інтересах ТОВ «Легалплейс» звернулося з позовом до банку і підприємства  про визнання прав такими, що припинилися. ТОВ «Фав-Україна» як учасник ТОВ «Легалплейс» послалося на те, що останнє не має можливості звернутися до суду із вказаним позовом через призначеного саме учасниками керівника.

Господарський суд ухвалою, залишеною без змін постановою апеляційного господарського суду, позовну заяву залишив без розгляду на підставі п. 5 ч. 1 ст. 266 ГПК України.

Постановою ВС рішення судів попередніх інстанцій у частині залишення без розгляду позовної заяви змінено та викладено їх мотивувальні частини в редакції цієї постанови. Колегія суддів КГС ВС звернула увагу на таке.

Право на звернення до господарського суду в інтересах юридичної особи надано ст. 54 ГПК України власнику (учаснику, акціонеру) в разі подання ним позову про відшкодування збитків, заподіяних юридичній особі її посадовою особою. З іншими позовами в інтересах юридичної особи власник (учасник, акціонер) може звернутися лише в разі наявності підстав, прямо передбачених відповідними законодавчими нормами.   

Положеннями чинного законодавства не передбачено звернення учасника юридичної особи до суду за захистом прав чи охоронюваних законом інтересів цієї особи поза відносинами представництва, окрім позовів про відшкодування збитків, заподіяних юридичній особі її посадовою особою.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. ЛІГА:ЗАКОН презентує першу систему аналізу судових рішень із передбаченням вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Функціонал прогнозування на підставі аналізу тексту позовної заяви створено для попередньої оцінки ризиків та економії часу адвоката протягом підготовки до судових засідань. Детальніше за посиланням.

Суд касаційної інстанції дійшов висновку про те, що у цій справі немає виключних обставин, які б виправдовували звернення ТОВ «Фав-Україна» як учасника ТОВ «Легалплейс» до суду в його інтересах, зокрема позбавлення товариства можливості самостійно звернутися до суду за захистом своїх прав, оскільки судами попередніх інстанцій встановлено, що ТОВ «Легалплейс» не позбавлене можливості самостійно звернутися до суду за захистом своїх прав.

У разі якщо після відкриття провадження у справі суд установить відсутність підстав для звернення до суду особи, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, то позовну заяву слід вважати такою, що підписана особою, яка не має права її підписувати, а це є підставою для залишення позову без розгляду відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 226 ГПК України.

Стосовно того, що позивач звернувся також із метою захисту власних корпоративних прав і майнових прав та інтересів

ВС зазначив, що норми чинного процесуального законодавства не передбачають права особи одночасно звертатися з позовом як у власних інтересах, так і в інтересах іншої юридичної особи.

Цей висновок випливає із відносності процесуальних відносин та завдання господарського судочинства, метою якого є ефективний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб чи держави. Ця мета реалізується через право на звернення до господарського суду у власних інтересах або в інтересах інших осіб, якщо таке право надано законом.

Аналізуйте судові рішення для підготовки виграшної позиції в суді за допомогою комплексного рішення LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до усієї необхідної нормативно-правової, консультаційної інформації, використовуйте алгоритми дій у різноманітних ситуаціях. А найголовніше: спробуйте Verdictum PRO - інноваційну систему для оцінки ймовірності перемоги у суді за допомогою штучного інтелекту. Усе це та навіть більше за знижкою 30% у жовтні. Замовляйте вже зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини