Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон щодо споживчого кредитування і формування кредитних історій офіційно опубліковано

Реклама

8 жовтня в газеті "Голос України" було офіційно опубліковано Закон № 891-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо споживчого кредитування і формування та обігу кредитних історій», який Верховна Рада прийняла 15 вересня 2020 року.

Закон набирає чинності з 1 січня 2021 року, крім окремих положень, які набирають чинності через три місяці з дня його опублікування та з дня, наступного за днем його опублікування.

Документ передбачає віднесення кредитних договорів, що укладаються на строк до одного місяця, та договорів, загальний розмір кредиту за якими не перевищує однієї мінімальної заробітної плати, до споживчих кредитів та застосування до них вимог Закону «Про споживче кредитування».

Кредитодавець зобов'язаний безоплатно передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів у порядку, визначеному Законом "Про організацію формування та обігу кредитних історій", хоча б до одного бюро кредитних історій, включеного до Єдиного реєстру бюро кредитних історій.

Сукупна сума неустойки (штраф, пеня) та інших платежів, що підлягають сплаті споживачем за порушення виконання його зобов'язань на підставі договору про споживчий кредит, загальний розмір кредиту за яким не перевищує розміру однієї мінімальної заробітної плати, не може перевищувати розміру подвійної суми, одержаної споживачем за таким договором, і не може бути збільшена за домовленістю сторін.

За порушення виконання споживачем зобов'язань за договором про споживчий кредит, загальний розмір кредиту за яким не перевищує розміру однієї мінімальної заробітної плати, процентна ставка за кредитом, порядок її обчислення, порядок сплати процентів не можуть бути змінені в бік погіршення для споживача.

Застосування штрафу та пені за одне й те саме порушення споживачем зобов'язання за договором про споживчий кредит заборонено.

Перевірка реєстраційних змін компаній 24/7 можлива навіть у період карантину. Тримайте у безпеці свій бізнес разом із системою перевірки та моніторингу бізнес-партнерів CONTR AGENT. Система забезпечує автоматичний моніторинг понад 6,5 млн компаній та ФОП України, оновлення всіх реєстраційних змін компанії та миттєве сповіщення про них. Скористайтеся перевагами тестового доступу системи зараз.

Читайте також:

Роботу колекторів урегулюють по-новому

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини