Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підписано Закон про посилення відповідальності за крадіжку авто

Реклама

Президент Володимир Зеленський підписав Закон № 875-IX«Про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України щодо протидії незаконному заволодінню транспортним засобом» (законопроект № 3301), який Верховна Рада ухвалила 3 вересня 2020 року. Відповідне повідомлення з'явилось на сайті Президента.

Зміни внесено до статті 289 КК.

Зокрема, Законом передбачено, що незаконне заволодіння транспортним засобом карається обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк. Чинна редакція цієї статті передбачає ще таку альтернативу покарання, як шраф від 1 000 до 1 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також встановлюється покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією майна або без такої за ті самі дії, вчинені з використанням електронних пристроїв для втручання в роботу технічних засобів охорони, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого становить від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 105 100 до 262 750 грн).

Такі самі дії, вчинені організованою групою або поєднані з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або з погрозою застосування такого насильства, або якщо предметом незаконного заволодіння є транспортний засіб, вартість якого у 250 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до 12 років з конфіскацією майна або без такої.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо, що неоподатковуваний мінімум доходів громадян, вказаний в диспозиції норм для настання кримінальної відповідальності, дорівнює 1/2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня поточного року. Тобто з 1 січня 2020 року - це 1051 грн.

Читайте також:

Яка помилка поліцейського анулює штраф за порушення ПДР

Справа про адмінправопорушення закривається, якщо інспектор не дозволив водію залучити адвоката

Рапорт інспектора поліції не є доказом вчинення водієм адмінправопорушення: ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини