Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд вирішив питання щодо відшкодування моральної шкоди

Реклама

Суть справи: чоловіка визнано винуватим і засуджено за те, що він, перебуваючи на ігровому майданчику, умисно наніс малолітньому по одному удару правою ногою в ліву ногу та долонею правої руки по голові потерпілого, заподіявши легкі тілесні ушкодження.

Вироком місцевого суду його засуджено за ч. 1 ст. 125 КК до покарання у виді штрафу у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн.

Постановлено стягнути а користь потерпілого:

- 2 075 грн на відшкодування матеріальної шкоди,

- 10 тис. грн на відшкодування моральної шкоди,

-6 тис. грн витрат на правову допомогу.

Ухвалою апеляційного суду вирок місцевого суду в частині вирішення цивільного позову та відшкодування витрат на правову допомогу змінено. Ухвалено стягнути на відшкодування моральної шкоди 30 тис. грн та 15 тис. грн на відшкодування витрат на правову допомогу.

Колегія суддів Кримінального суду ВС погодилась із висновком апеляційного суду, вказавши наступне.

Відповідну постанову у справі № 372/3192/18 ВС прийняв 25.08.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Сталою судовою практикою визначено, що, розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

ВС зазначив, що визначаючи розмір заподіяної моральної шкоди у сумі 10 тис. грн, суд першої інстанції своє рішення не мотивував, обмежившись висновком, що таке відшкодування відповідатиме вимогам розумності та справедливості.

Змінюючи вирок у частині визначення розміру грошового відшкодування моральної шкоди, апеляційний суд врахував, що розмір відшкодування, який визначений судом першої інстанції, не відповідає ступеню моральних страждань малолітнього потерпілого. Зокрема, судом не враховано, що малолітній був побитий дорослим, що неминуче викликає у нього в подальшому страх насильства, побої були нанесені, в тому числі і у область обличчя, потерпілий проходив відповідне лікування, що призвело до зміни його звичайного укладу та способу життя і навчання.

Колегія суддів ВС вказала, що врахувавши глибину і тривалість моральних страждань потерпілого, апеляційний суд  обґрунтовано визначив розмір відшкодування моральної шкоди у 30 тис. грн, що відповідає вимогам розумності та справедливості за обставин цього провадження.

Читайте також: Новий власник квартири не відповідає за борги попередніх власників (наймачів) за комунальні послуги: ВС

ЛІГА:ЗАКОН презентує Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Система Verdictum PRO дає змогу визначити вірогідність ухвалення схожого судового рішення за допомогою математичних моделей машинного зчитування інформації. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. Долучайтеся до перших користувачів революційного рішення Verdictum PRO.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини