Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄСПЛ вказав, які межі перегляду рішень Верховним Судом

Реклама

Те, що Верховний Суд розглянув скаргу на судове рішення без участі сторін, а також те, що в основу його рішення були покладені нові аргументи, які не були предметом дискусій в нижчих судах, становило порушення конвенційних гарантій.

Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини, передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Із повним текстом рішення ЄСПЛ у справі «Коваленко проти Молдови» (заява № 72164/14) можна ознайомитись у модулі "Судова практика" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ до систем можна за посиланням.

Суть справи: атомобіль Дмитра Коваленка був сильно пошкоджений, коли його дружина потрапила в дорожньо-транспортну пригоду.  Власник писав багато листів до своєї страхової компанії з проханням виплатити страхове відшкодування, але безрезультатно.

Тому він подав цивільний позов і суд першої інстанції та апеляція прийняли рішення на його користь, зобов'язавши компанію виплатити повну вартість автомобіля. Але Верховний Суд переглянув рішення, скасувавши їх. Зокрема ВС постановив, що страховий поліс не охоплював керування автомобілем дружиною Коваленка, а також врахував аргументи страховика, що він не мав доступу до пошкодженої автівки.

Коваленко звернувся зі скаргою до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на статтю 6 §1 (право на справедливий судовий розгляд) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився на те, що Верховний Суд розглянув апеляцію з питань права без участі сторін, а також на те, що нові аргументи, які не були предметом дискусій в нижчих судах, склали основу для прийняття цього рішення.

Суд у Страсбурзі погодився з доводами заявника, констатував порушення конвенційних гарантій та присудив компенсацію завданої моральної шкоди у розмірі 3,5 тис. євро.

Зверніть увагу, що ви також маєте можливість ознайомитись із Оглядом рішень ЄСПЛ за період з 15.06.2020 по 19.06.2020, в якому також є короткий опис справи «Коваленко проти Молдови».

Читайте також: Українські юристи отримають доступ до повної бази ЄСПЛ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини