Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З якого моменту у спадкоємця з'являється обов'язок оплачувати комунальні послуги: рішення ВС

Реклама

Суть справи: комунальне підприємство звернулось із позовом про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги до відповідача, який після смерті батьків успадкував квартиру.

Місцевий суд задовольнив позовні вимоги у повному обсязі. Рішення мотивоване тим, що відповідач прийняв спадщину і набув право на квартиру та успадкував права і обов'язки спадкодавця.

Тому незалежно від того чи отримав відповідач свідоцтво про право на спадщину, чи здійснив реєстрацію прав власника на успадковане нерухоме майно, відповідач має нести тягар утримання майна, що йому належить. Розрахунок заборгованості за комунальні платежі нараховані з часу прийняття спадщини відповідачу.

Апеляційний суд із таким висновком погодився, змінивши рішення суду першої інстанції лише в частині визначення суми стягнення.

Колегія суддів цивільного суду погодилась із рішенням апеляційного суду.

Відповідну постанову у справі № 401/710/15-ц ВС прийняв 15.03.2018. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Тестовий доступ в систему можна оформити тут.

Відповідно до ч. 5 ст 1268 ЦК, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Прийнявши спадщину відповідач набув право на квартиру, успадкувавши також права та обов'язки спадкодавця. Тому незалежно від того чи отримав відповідач свідоцтво про право на спадщину, чи здійснив реєстрацію права власника на успадковане нерухоме майно, він має належним чином утримувати майно, що належить йому.

Читайте також: Суд не може самостійно оцінювати схожість торговельних марок: рішення ВС

Як зареєструвати ТМ? Фіксація авторських прав на blockchain дозволяє довести авторство і захистити інтелектуальну власність. Реєструйте торгову марку через онлайн-сервіс Patentbot в Україні, Європі або Китаї. Отримайте -10% з промокодом від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини